Србија

ДР МАРИЈА ЗДРАВКОВИЋ: Свако ко је имао корону повремено има ове нападе и симптоме

Постковид синдром је све чешћа тема, а симптоми који га прате су разнолики. Ипак, оно што већина искуси јесу потешкоће са дисањем, а доц. др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса открива вежбе које помажу у оваквим случајевима.

Након ковида, каже др Марија Здравковић, потребно је радити вежбе дисања како би се организам лакше изборио са постковидом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вежбе дисања најважније су за смањење такозваног штетног дејства симпатичког нервног система, који је надражен у корони. Свако ко је имао корону повремено добија нападе нервозе за које не зна зашто наступају, не може да спава, има губитак концентрације, не може да заврши неке лаке радне обавезе… То је све последица дејства и на централни нервни систем – казала је др Здравковић за „Курир“.

Аутономни нервни систем, који управља нашим органима а који не можемо да контролишемо, између осталог управља и отицањем крви у срчани мишић, због чега је битно дубоко дисање.

– Удахне се брзо и дах задржимо три до пет секунди и онда полако издахнемо, тако полако као да дувамо у свећу, а не желимо да је угасимо одједном – објаснила је др Здравковић и додаје да неко ко је тек прележао ковид не може три секунде да задржи дах.

Извор: zena.blic.rs