Србија

ДР РАДМИЛО ЈАНКОВИЋ УПОЗОРИО: Без повећања обухвата вакцинације на хиљаде људи ће преминути, а не може се знати ко ће то бити! Ево шта следи

Ковид у одмаклој трудноћи невакцинисаних жена повећава ризик од смрти за чак 70%, објавио је амерички Центар за контролу болести, уз препоруку докторима да снажно мотивишу труднице да се вакцинишу

Углавном све труднице које су развиле најтежи облик ковида, а нису вакцинисане, преминуле су. И не само код нас већ и Франкфурту, где је једна од најбољих болница у Европи, у Холандији, Италији… Сва удружења и у Европи и у САД препоручују вакцинацију трудница, па сад чак и у прва три месеца трудноће, јер вакцина спасава живот и жене и детета, односно деце, будући су неке преминуле носиле и близанце, каже у интервјуу недеље за Курир анестезиолог проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У последње време често нам умиру труднице и породиље.

– Од хоспитализованих трудница углавном чујемо да су им лекари опште праксе или акушери говорили да није баш најпаметније да се вакцинишу, а неки су и отворено агитовали против тога, и то на основу петпарачких прича из кафана и с интернета. Јер нема апсолутно никаквих доказа да вакцина штети плоду. Разумем да будуће мајке брину, али лекари морају да имају одговорност.

Шта то подразумева?

– Најпре да Министарство здравља да снажну препоруку докторима који воде трудноће, да саветују трудницама вакцинацију. И да потпишу да су ту поруку пренели трудницама, чији је лични избор да ли ће се вакцинисати. А да кажете некоме да то не уради и да то нигде не остане записано, не потпишете се и не сносите одговорност за то, није у реду. И после читава нација по друштвеним мрежама распреда је ли или није требало урадити царски рез, како се дошло до респиратора, како доктори не знају да лече… А ствари су пропуштене и упропашћене много, много раније.

Како очекивати да доктори поспешују имунизацију против ковида кад пола њих неће да се вакцинише против хепатитиса, прими ММР, а готово сви су против вакцине против грипа, иако је то ваша обавеза?

– Примио сам све те вакцине, али истина је да пре ове драматичне ситуације с ковидом, чак ни држава није форсирала причу о вакцинацији. У УКЦ Ниш више од 90% лекара је вакцинисано против ковида и скоро 80% медицинских сестара.

Да, али пошто сте све невакцинисане пребацили да раде на местима где немају контакт са пацијентима.

– Па јесте то била нека врста притиска, али не можемо да дозволимо да здравствено особље зарази пацијенте. Аргумент који сада потежу – да се и вакцинисани могу заразити, постоји. Али нисмо смели да дођемо у ситуацију да практично на улици не можете направити 20 корака а да не сретнете зараженог. И не би дошло до масовног заражавања вакцинисаних и до тога да и они умиру да смо у јулу имали више од 70% вакцинисаног становништва. Недопустиво је да има иједан невакцинисани лекар, изузев оних који не могу да приме вакцину из здравствених разлога. И недопустиво је да они буду промотери антицивилизацијске и антинаучне идеје, чија је директна последица оболевање и смрт на десетине, а бојим се и стотине људи наредних недеља и месеци.

И немамо практично никакве мере, а и касно је за њих сада?

– Ситуација би релативно брзо могла да се стави под контролу када би се забраниле свадбе, прославе, концерти… Свадбе су највећи извори заразе. После славља са 200-300, па и 500 званица, макар једно или двоје ће умрети од ковида. То је руски рулет и неморална ствар. Број заражених у Србији је међу највећим у Европи и свету и морате спровести неке мере, без обзира на то што имате оправдање да сте свима омогућили вакцине и да сте све учинили. То не може бити оправдање да дозволите да се људи бесомучно, унедоглед заражавају.

Последњих дана ипак имамо миноран пад броја заражених.

– Имамо више од 30% позитивних од укупно тестираних, што је огроман проценат. Замислите да, уместо 23.000, имамо 40.000 или 50.000 тестираних, колико би било позитивних? И то је вероватно реалан број. Вирус јесте досегао максимум, али ће се и даље ширити. Не постоји никаква могућност да нестане. А првенствено невакцинисани не треба да мисле да се неће заразити. Могућност да се заразе, имају тешку слику, дођу на респиратор, па и умру, постоји све док је вирус у циркулацији и док нема одбрамбеног бедема који ће спречити да вирус удара на најосетљивије.

Како нема вакцинације ни мера, прокужићемо се, па шта нам бог да?

– Нажалост, идемо ка неконтролисаном стицању имунитета крда заражавањем, без повећања обухвата вакцинације, што је најгора опција. На хиљаде људи ће преминути, а не може се знати ко ће то бити. То је чист руски рулет. Зато нам умиру млади невакцинисани и, нажалост, они који су најмање криви и који су нас слушали – угрожени и стари. Они, и поред вакцине, не могу да направе толико ефикасан имунитет као млађи вакцинисани и не би умирали, и не би се вирус оволико размахао да је огроман део млађих вакцинисан.

Говорило се о ковид пропусницама, и опет ништа?

– Не разумем како је Србија наједном постала Пијемонт за људска права и индивидуалне слободе. Ковид пропуснице постоје у државама које имају много дужу историју поштовања људских права. Међутим, с оволиким бројем заражених ковид пропуснице не би имале ефекта, и то било се тешко контролисало. Али ако спустимо број заражених, онда бисмо могли да их уведемо. Ефикасне су у западној Европи и САД. Па иовако не можете ући у биоскоп без карте, наги у ресторан, правила постоје свуда, и то не би било одузимање права.

Закључавање никако не може бити више опција?

– Локдаун више није опција ни у једној држави јер је свима јасно да ће ово трајати и наредних година. Мада не би било лоше краће затварање, да се све стави под контролу, па да онда седнемо и људима објаснимо. Јако мали проценат становништва су прави антиваксери, а већина људи је у дилеми, фрустрирана, уплашена, и до њих морамо доћи на другачији начин, а не сукобљавањем са антиваксерима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир/Информер