Србија

ДР ШЕКЛЕР: Свадбе и весеља су највећи проблеми, апелујем да се ТРЕЋА ДОЗА ДАЈЕ ПОСЛЕ 5 МЕСЕЦИ

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер рекао је да су највећи проблеми, што се тиче погоршања епидемијске ситуације, огромни скупови, весеља, свадбе, спортски догађаји, концерти без икакве контроле, а за ковид пропуснице каже да је касно.

У Србији је већ неколико дана број новозаражених већи од 8.000. Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву рекао је у Јутарњем програму РТС да се нажалост остварује оно о чему је говорио, али се не усуђује да каже да ће број још да расте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када смо се хвалили огромним бројем вакцинисаних и како смо лидери у Европи и свету, када су од мене тражили да коментаришем, ја сам говорио – немојте да прођемо као у спорту, добро почнемо, а изгубимо на крају. Сада се дешава врло слична ствар – истиче Шеклер.

Велики скупови највећи проблем

Највећи проблем су, како је оценио, огромни скупови, весеља, свадбе, спортски догађаји, концерти без икакве контроле.

– Ковид пропуснице уведене су на неколико музичких фестивала и показали су да то функционише. Онда ниси нашао за сходно да то рашириш, искористиш фестивале као промоцију. Заговарао сам пропуснице током лета, а онда када сам видео да је број прешао 2.000 – сада је касно – сматра Шеклер.

Трећа доза после 5 месеци

Наводи да би трећа доза била делотворнија ако се прими после пет месеци.

– Апелујем на државу да вакцинација буде омогућена након истека пет месеци. Није случајно Израел кренуо са шест месеци, а онда спустио на пет месеци – наводи Шеклер.

Пре два дана појавила се информација да ће „јутјуб“ забранити антиваксерски садржај који се односи не само на вакцине против ковида 19, већ и на друге вакцине, као што су оне против малих и великих богиња.

Шеклер сматра да је одлука Јутјуба одлука приватне компаније која покушава да буде одговорна у време када је то можда и најнеопходније.

– Нисам сигуран да ли се само једноставним забранама може нешто постићи. Ја сам више присталица двобоја и витешких окршаја. Требају стручни људи са једне стране да изнесу своје аргументе, а са друге стране стручни људи у покушају да изнесу своја нека становишта – каже Шеклер.

Сигуран је да би лекарка удружења и њихове коморе свуда у свету требали да реагују на свако ширење информација које нису у складу са научним чињеницама.

– Једноставно не може да се дозволи некоме ко има диплому Медицинског факултета да говори ствари које су у потпуној супротности са неким базним наукама која се изучавају на тим факултетима – поручио је он.

Извор: РТС