Регион Свет Србија

ЕСКОБАР ОТВОРИО АМЕРИЧКЕ КАРТЕ: Примити Балкан у ЕУ да га не отму Руси и Кинези! Ево шта ће бити са Србијом! ШОК!

У СТИЛУ који би се чак и за америчку политику, а која се одувек води стратегијом доминације, могао назвати пренаглашеним, изасланик председника САД Џозефа Бајдена за Западни Балкан, Габријел Ескобар, послао је нашем региону саветодавно-претеће поруке и у потпуности отворио вашингтонске карте.

Обраћајући се пред Поткомитетом за спољне послове Представничког дома Конгреса САД, он је Србији поручио да се дијалог са тзв. Косовом мора завршити међусобним признавањем. Истакао је да подржавају иницијативу „Отворени Балкан“ и европски пут региона. А сви додатни „напори“ Вашингтона у овом региону, без увијања је пренео, имају важан циљ: да се спречи утицај Кине и Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сарађујемо са нашим партнерима у Унији на оснаживању поруке да је приступање реална могућност у реалним оквирима и кључном подстицају политичкој вољи аспираната да спроведу тешке реформе и ојачају отпор штетном руском и кинеском утицају, као и активностима на прагу. Москва и Пекинг се активно супротстављају западној интеграцији Западног Балкана, ширећи дезинформације и користећи рањивост да би скренули земље региона са њихових демократски изабраних путева. Русија користи као оружје своје енергетске капацитете да би приморала политичаре, подстакла корупцију и зауставила потенцијал раста. Народна Република Кина такође ради на проширењу свог утицаја у критичној инфраструктури и путем економске присиле. Не можемо им дозволити да успеју – навео је Ескобар.

Управо ова најава у дипломатским круговима тумачи се као наговештај да би могли да буду снижени поједини критеријуми за пријем нових чланица у ЕУ. Вашингтон, међутим, како је потврдио Ескобар, неће одустати од својих захтева када је реч о преговорима Београда и Приштине.

– Јасно смо ставили до знања да је бриселски дијалог Београда и Приштине платформа на којој обе стране равноправно морају да раде на решавању својих разлика и нормализацији односа, идеално кроз међусобно признавање.

Председник Александар Вучић рекао је у петак да је „веома важно да САД натерају Приштину да поштује оно што су Албанци већ сами потписали, али да Америка неће променити своје мишљење кад је у питању залагање за независност Косова, као и да морамо да разумемо оквир у коме се крећемо по том питању“.

– Америка је од пре три година кренула у ту врсту политике обостраног признавања. Можемо одмах да им кажемо да нама њихово признавање није потребно. Не знам шта ће нам? Пошто смо ми признати од свих. А, што се њих тиче, САД је велика сила, највећа сила на свету, она је признала Косово и неће своје мишљење да мења, јер су много уложили – навео је Вучић.

Према његовим речима, морамо добро да разумемо да се не залуђујемо и не мислимо да ћемо ми да променимо америчко мишљење и да је то питање лобирања:

– Ово је питање стратешких политичких одлука које су донели Американци. То, ипак, не значи да треба да прихватимо све што кажу, али морамо да разумемо размере и оквир у којима се крећемо, јер нам Америка свакако није потребна као непријатељ, већ као пријатељ. С друге стране, имамо своје ставове и политику и зато сам поносан на Србију, јер Србија је независна, самостално доноси своје одлуке, и слободарска држава. Ми ћемо да чувамо своје и да гледамо да се не замерамо онима који су најмоћнији и највећи.

Под лупом Вашингтона, показује и овај Ескобаров иступ, налази се и Бањалука. Он је поручио да, заједно са партнерима из ЕУ, Вашингтон припрема потенцијалне санкције против „дестабилизујућих акција у БиХ“. Обелоданио је и да је „захваљујући његовој молби, упућеној одређеним политичким актерима у Републици Српској, пропала идеја српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да јединственим наступом одбрани Републику Српску“. А то је протумачено да је опозиција у РС, која није подржала Додикову намеру о повлачењу РС из заједничких институција у БиХ, продужена рука Вашингтона.

Српски члан Председништва Милорад Додик истакао је да је „лоше то што се специјални изасланик Ескобар меша у унутрашње политичке односе у БиХ“.

– Позива лидере, даје им налоге, прети. То је постао дегутантан начин – навео је Додик. – Рекао је да нема „Дејтона 2“ и није спомињао чланство у НАТО, што је добро, али није добро што се меша у унутрашње ствари земље.

СВЕЧАНА ОБЕЋАЊА ИЗ ПОДГОРИЦЕ

ВЛАДА Црне Горе, поручио је Ескобар, сарађује са Вашингтоном, а САД су спремне да буду партнер са „свима који деле визију суверене, инклузивне, демократске земље, држећи своја свечана обећања као чврсти савезник у НАТО“.

Према речима аналитичара из Вашингтона Обрада Кесића, Ескобар је обзнанио нешто о чему се досад могло само нагађати, потврђујући да постоје политичари спремни да примају налоге из Вашингтона.

– Ескобар је рекао да је Црна Гора под контролом Вашингтона преко Владе директно, а у случају РС, преко опозиције. Више од изнесених чињеница запањује спремност господина Ескобара да то јавно потврди – рекао је Кесић за Спутњик.

ЈОВАНОВИЋ: ПРОМЕЊЕНЕ ОКОЛНОСТИ

БИВШИ дипломата Живадин Јовановић каже да „стил Ескобара није нов за америчке званичнике“.

– Амерички циљеви да доминирају Балканом нису нови. Свесни су геостратешког положаја региона. Њихов циљ је да увуку Србију у НАТО и без тога неће дозволити Србији да буде део ЕУ. Зато су њихове приче да разумеју нашу неутралност само тактика. Ипак, без обзира на позицију доминације, са које увек крећу, околности су се промениле. Њихова прича о повратку на Балкан није остварива. Србија има потписане стратешке уговоре са Русијом и Кином, и ове две земље су се позиционирале у свету. Ништа није исто као деведесетих. Зато сада иду са застрашивањима, али нису реална њихова очекивања да све конце могу да држе у својим рукама и вуку потезе како желе – навео је Јовановић

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс