Србија

ФАЈРОНТ КАКАВ НИСТЕ ДОЖИВЕЛИ: Полиција ће одузимати инструменте музичарима због новог закона

Закон о заштити од буке у животној средини, који је Скупштина Србије усвојила у четвртак, дао је комуналној милицији овлашћења да мери буку у угоститељским објектима и привремено одузима музичке инструменте, миксете и звучнике, ако је Закон прекршен. Ипак, пре „заробљавања“ макар једне гитаре, надлежни треба да утврде граничне вредности нивоа буке.

Према Закону, комунални милиционари имаће уређај за мерење нивоа буке, тзв. фонометар, и биће овлашћени да упозоравају угоститеље да стишају музику, пишу прекршајне налоге и привремено одузимају средства с којих се емитује музика, којима ће се после бавити суд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милицонари ће моћи и да предложе Инспекцији за заштиту животне средине да привремено забрани обављање делатности или употребу емитера буке, односно емитовање музике.

Примена Закона – на чекању

Законом је уведена и обавеза првог мерења буке, што значи да је власник или закупац угоститељског објекта дужан да обезбеди прво мерење буке на локацији, прибави извештај и по потреби спроведе мере звучне заштите.

Начелник Сектора унутрашње контроле комуналне милиције Града Београда Ранко Шекуларац за „Спутњик“ појашњава да милиционари неће одмах прибегавати најдрастичнијим казненим мерама ако утврде да је Закон прекршен:

„Чекамо одређене правилнике и подзаконске акте који ће прописати услове и начин вршења контроле и уредбу која ће дефинисати граничне вредности. Битно је да нећемо ићи на најрестриктивније мере. Оне су само за изузетне ситуације, када су у питању драстична кршења и одступања и вишеструки прекршиоци, а у осталим ситуацијама ћемо упозоравати“.

С друге стране, председник Удружења ноћних барова и клубова Миша Релић предочава да и угоститељи чекају доношење подзаконских аката, јер нови закон још нема ниједну прецизну одредбу, већ само уопштено дефинише како његова примена треба да изгледа.

„Тај закон треба да има шест подаката који доносе локалне самоуправе. Подакти нису донети, ми о томе немамо никакву информацију. У Закону нису наведене зоне, где који ниво буке мора да се поштује, нити је прописан ниво буке који можемо да имамо. То одузимање је противуставно. Тужбе ће ‘пљуштати’ на све стране, ако до тога дође“, истиче Релић.

Из Удружења напомињу да немају ништа против увођења Закона, али да би одредбе које се тичу угоститеља требало да се донесу у договору с њима:

„По Архунској конвенцији, чија је Србија потписница, чланови групација на које утиче одређени закон локалне самоуправе имају право да утичу на тај закон, што би по тој конвенцији значило да бисмо ми, као угоститељи, и групе грађана које се баве овим проблемом, морали да будемо позвани на саветовање и договор с градским властима око тих подаката“.

Иако граничне вредности и даље нису дефинисане, новчане казне јесу. Ако угоститељ емитује буку изнад дозвољеног нивоа јачине, биће кажњен са 200.000 динара. Уколико понови прекршај казна је од 500.000 до 1.000.000 динара.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да се Закон усклађује са директивом Европског парламента и Савета о процени и управљању буком у животној средини.

Она је додала да је законом прецизније дефинисано шта је бука у животној средини, те да је проширена листа извора буке, као и надлежних органа за израду стратешких карата буке и акционих планова.

Извор: sputniknews.com