Србија

ХИТНО! Ево шта треба да знате након примљене 3 дозе кинеске вакцине!

Све вакцине које су доступне у нашој земљи имају исти циљ, а то је покретање имуног одговора на вирус корона. Разлика између вакцине која је направљена класичном методом (Синофарм) и оних које су створене модернијом технологијом је што она даје каснију заштиту, јер је потребно време за стварање имунитета. Ипак, једно од питања које и даље „мучи“ грађане је да ли да приме исту, или да искомбинују. Како је Синофарм вакцину примио навећи број грађана, намеће се питање, шта се дешава после треће дозе?

Синофарм је вакцина која је направљена стандардном методом, од инактивисаног, умртвљеног вируса. И вирусна вакцина против грипа направљена је по истој методологији као и кинеска вакцина. Дакле, ова вакцина је прављена тако што је од већег броја болесника узет узорак вируса, те су у питању различити типови вируса ковид-19, што јој данас даје предност када су у питању мутације. Дакле, у питању је класична вакцина, направљена по „старој рецептури“, а оно што смо видели у минулом пероду је да она ствара заштиту, али нешто касније у односу на мРнк вакцине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лекари објашњавају да је класична вакцина Синофарм добра вакцина, и да она даје одличну заштиту, али треба испоштовати време од прве, друге, односно до треће дозе и дати времена да се створи одговор.

Члан Кризног штаба епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић примио је као трећу дозу Синофарм вакцину. Према његовим речима, он није имао никаквих проблема након вакцинације и додаје да она даје одличну заштиту, те да развија добар имуни одговор.

-Чим је истекло шест месеци, или још боље пет одмах треба примити трећу дозу. Ја сам сведок тога да они који су примили три дозе на време, да се нико не жали. Проблем се може десити ако неко одлаже вакцинацију, закасни, чим се наврши шест месеци, или као што сам ја предложио пет месеци, треба да се заштити и сачека да створи имуни одговор. Синофарм је био најзаступљенији у претходном периоду, дакле велики број грађана је примио ту вакцину, зато нема чекања, што се пре прими боље је. Радили су људи антитела и имају сасвим довољану заштиту – каже професор Тиодоровић.

Дакле, ова вакцина ствара одличан имунитет, али се он у пуном обиму развија нешто касније, тек негде 40 до 50 дана од друге дозе, односно три недеље од треће дозе. Оно на шта лекари све време упозоравају је да људи после вакцинације одмах оставе маске, не држе дистанцу, а онда се инфицирају. Оно што се посебно истиче је да људи који су старијег животног доба одмах по истеку периода од шест месеци, па и раније, приме трећу дозу ове вакцине. Разлог је тај да особе које су старијег животног доба имају нешто слабији имунитет и слабији имуни одговор, и код њих дође до стварања мање антитела него код младих и здравих људи. Али генерално, ова вакцина, као и свака друга, штити.

– Синофарм две дозе плус трећа у целини дају доста добру реакцију, то су такозване „мртве вакцине“ које спорије стварају антитела, за 40, 42 дана, али је њоме захваћен и хумоларни и целуларни имунитет. Она је некако прикладнија нашим условима, сада иде и вакцина против грипа коју треба дати. Ми ћемо од 15.октобра почети да вакцинишемо против грипа. Такође радићемо и код нас у Дому здравља и антитела, па ћемо пратити како се крећу, нарочито код старијих суграђана, каже за „Блиц“ проф.др Милорад Јеркан директор ДЗ Ниш.

Ревакцинација је, дакле, свакако обавезна, јер вакцине против ковида 19 не дају трајни имунитет, већ се становништво вакцинише према потреби. Међутим, није тајна да су вакцине произведене традиционалном технологијом нешто „спорије“ од најмодернијих мРНК вакцина, али то не значи да су неефикасне.

Шта је показало истраживање

Трећа доза кинеске Синофарм вакцине против вируса корона повећава ниво антитела која опадају неколико месеци после примања друге дозе, показало је истраживање спроведено у Кини, пренео је недавно Глас Америке.

Како је објављено, након треће дозе концентрација антитела поново расте, што је још један доказ да је трећа доза вакцине и те како потребна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/блиц.рс