Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛА ПРЕМИЈЕРКА! Мере не могу бити исте, јер није исто! Ево шта ће бити са обавезном вакцинацијом!

Фото: Јутјуб

Премијерка Ана Брнабић каже за РТС да мере не могу бити исте када имате вакцину и када немате вакцину, „зато што то практично значи да ви у вакцину не верујете“. Поручила је да ће пандемија престати када постигнемо колективни имунитет – или на начин да се сви заразимо или на начин да се сви вакцинишемо.

Ана Брнабић је у Дневнику РТС-а рекла да ово није најтежа епидемијска ситуација, без обзира на то што је број новозаражених био највећи 29. септембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Са овим бројевима захваљујући вакцинацији немамо најтежу епидемијску ситуацију у болницама. Тада смо имали много више хоспитализованих. Ми видимо учинак вакцинације“, рекла је премијерка.

Каже да мере не могу бити исте када имате вакцину и када немате вакцину, „зато што то практично значи да ви у вакцину не верујете“.

Брнабићева је објаснила да ће пандемија престати на један од два начина.

„Ми морамо да причамо о личној одговорности, грађанској солидарности, о потреби да се вакцинишемо, зато што ће пандемија престати или када постигнемо колективни имунитет на начин да се сви заразимо или на начин да се сви вакцинишемо. Дакле, једно од та два“, поручила је премијерка.

Упитана зашто на седници Кризног штаба нису донете нове мере, рекла да је да би у том случају сви причали о рестриктивним мерама, о томе да ли кафићи раде до 17.00 или не раде, а одмах када би попустили мере, поново би се попео број новозаражених и поново би имали проблем у болницама.

„Ми данас причамо само и искључиво о вакцинацији, зато што је вакцинација једини спас. То јесте лек који ми имамо, велика предност у односу на то како је било у претходним таласима“, истакла је Брнабићева.

Поново почиње кампања о вакцинацији

Најавила да ће на свим телевизијама са националном фреквенцијом поново почети емитовање спотова о вакцинацији.

„Јуче је град Београд покренуо још једну кампању о вакцинацији. О тим стварима морамо да причамо да бисмо показали да вакцинација заиста ради и да имамо добре примере које треба следити“, напоменула је Брнабићева.

Што се тиче евентуалног увођења обавезне вакцинације здравствених радника, истиче да је гледала статистике и да она може и жели да прича о томе шта је могуће у реалном животу. „Не желим да причам о мерама које су маркетиншке, само да би оне лепо звучале“, истакла је премијерка.

„Постоје у овом тренутку три обавезне вакцинације здравствених радника – против хепатитиса, против сезонског грипа и ММР вакцина. Највише од овога што смо достигли у вакцинацији здравствених радника јесте 50 одсто против хепатитиса“, наводи председница владе.

 

Извор: РТС