Регион

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ДОДИК: „Ако НАТО интервенише, тражићемо помоћ наших пријатеља“

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у Босни и Херцеговини неће доћи до ратних сукоба.

Он је навео да не зна на чему појединци из Федерације БиХ заснивају тврдње о немогућности мирног разлаза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сматрам да овде нема разлога за војно присуство странаца или за употребу силе. Када то елиминишете, Република Српска са својом полицијом и оним што има од оружаних снага нема намеру да додирне ни један педаљ Федерације БиХ (ФБиХ), ни да било шта тамо учини, али има намеру да поштује оно што је ентитетска линија и њене границе“, рекао је Додик за РТРС.

„Ми не желимо никакву ескалацију проблема. Ово је политичко питање и политичка борба. Овде се доносе политичке, а не ратне одлуке“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик каже да ће Република Српска донијети одлуку о повлачењу сагласности о формирању Оружаних снага БиХ, што значи да се неће уважавати Закон о Оружаним снагама на територији Републике Српске и биће речено да ће сваком Србину који хоће да изађе из тог састава, нелегалног од тог тренутка, бити регулисан правно-радни статус у институцијама Републике Српске.

„Даће се и разуман рок да остали припадници Оружаних снага напусте Републику Српску у том својству. Могу да остану да живе ако су грађани, али не могу више да буду у служби Оружаних снага“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће се Република Српска бранити доношењем прописа.

„Уколико то буде потребно, бранићемо се и са нашим снагама. Ако дође до тога да кажу да ће НАТО интервенисати, ми ћемо затражити помоћ наших пријатеља који су нам јасно и гласно рекли да они своје пријатеље никада не остављају на цедилу“, рекао је Додик.

Упитан да ли његови поступци представљају пут у независност Републике Српске, Додик је рекао то не зависи од Српске, али да „не преостаје ништа друго“ уколико уставно право Републике Српске не буде поштовано.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Независне