Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ВУЧИЋ! Ако Албанци крену на Валач? „То би био хаос, Србија мора да спречи нови егзодус“

Председник Вучић недавно је упозорио да Албанци у наредном периоду планирају да заузму Валач на КиМ. Зубеница: Врло реалан сценарио.

Како је председник Србије Александар Вучић истакао, заузимање Валача било би катастрофално за наш народ и навео да је забринут због тога што су Албанци демонстрирали да за њих међународни споразуми нису важећи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да су се „грдно преварили они који то планирају“.

„Нисам сигуран да ће то бити добре вести ни за њих. Мора добро да се размишља о својим одлукама. Ми немамо куд, можемо само да вучемо изнуђене потезе, не својом кривицом“, рекао је Вучић у уторак после састанка са званичницима Социјалистичке партије Србије.

Политички аналитичар Мишел Зубеница казао је за Б92.нет да је врло реалан сценарио о коме је говорио председник Вучић.

„Претња је реална, пошто смо видели активности приштинских власти да су спремни за оружане сукобе и да су спремни на изазивање инцидената само да би (премијер тзв. Косова Аљбин) Курти ојачао политички. Чека га други круг локалних избора који су му јако важни да би остао на власти. С обзиром на интеревенцију РОСУ на северу Косова, видели смо да је спреман и на потенцијалне жртве“, истакао је Зубеница за наш портал.

Он је објаснио да није тајна да Албанци имају стратешки циљ освајања севера Косова и Метохије.

„Желе да окруже територију и имају потпуну контролу. Циљ им је и да додатно допринесу страху код српског становништва, Уз све то имају зелено светло страних центара моћи. Бојазан председника Србије је реална, сигуран сам да постоје и обавештајни подаци тако нешто спрема у неком будућем периоду“, истакао је овај аналитичар.

Зубеница је изричит у ставу да, уколико би дошло до тог упада, то представљало нову кризу у Европи и свету.

„То би била једна потпуна нестабилност. То би био један хаос на Балкану и представљало би нову кризу не само на овом подручју, него и у Европи и у свету. Сигуран сам да би онда и велике силе ускочиле са својим плановима како то да се заврши. Велико је питање како би Србија поступила. Са једне стране, Србија је обавезна да заштити своје грађане где год да се налазе. Србија мора да спречи нови егзодус српског становништва и дужна је да, у случају напада, чак и војно интервенише. Међутим, са друге стране, то би значило и сукоб са најмоћнијим земљама на свету, пре свега западним, јер је НАТО и даље присутан на Косову и тамо су кључна безбедносна структура“, објаснио је Зубеница.

„Треба добро проценити све могуће ризике и последице такве једне реакције. Оно што је важно је да Србија на сваки могући начин стане у заштиту свог становништва на КиМ“, додао је он.

Борба Немачке и Велике Британије

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милорад Дрецун недавно је гостујући на ТВ Прва казао да постоји веза што су у јужној покрајини билИ присутни припадници британских специјалних снага „Гурке“ и то сам пар дана пре недавног упада јединица РОСУ на северу КиМ.

Упад на север КиМ донекле је осудио шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ, а Зубеница је истакао да је већ постало јавно да је јасно да Албанци имају подршку Велике Британије.

„То се видело и јавно, није више скривено, Велика Британија је та која апсолутно подржава Приштину у тим намерама. Са друге стране, ту постоје и друге западне структуре. На Балкану се тренутно одвија борба за утицај, чак и између западних земаља. Примера ради, Немачка и Велика Британија воде конкуренцију у смислу ко ће овде да преовладава“, истиче Зубеница за Б92.нет.

„Немачка сада и више подржава Србију у неким својим намерама и активностима, а Велика Британија жели да измести српски фактор из суседних земаља као што су Босна и Херцеговина и Црна Гора. Косово и даље остаје заједничка тачка западних земаља да то треба да буде независна држава. Сједињене Америчке Државе данас имају више слуха за српске интересе него иначе, али је чудно како Велика Британија од Брегзита има активнију дипломатију и политику на овом подручју него што је то имала раније“, додао је он.

На питање да ли и у којој мери Србија може да рачуна на подршку сила попут Русије и Кине, он истиче да може, али објашњава да у томе постоји проблем.

„Може да се рачуна на њихову подршку и њихова политика је складу са политиком Србије. Проблем је што немају довољног утицаја и присуства на овом подручју, немају снагу помогну сртбију да се деси озбиљнија криза. Русија има проблеме и на својим границама… Могу реторички, неким притиском, условима, критикама према западу и међународним организацијама. Некада може да се деси да реакција ЕУ буде оштрија због руске подршке Србији… Србију посматрају као млађег брата Русије и повезују те ствари. Србија треба да тражи са Западом компромис око Косова, а да подршка Русије и Кине може да услови Запад да не стане потпуно на страну Албанаца“, наводи Зубеница.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92