Православље

ИЗВОР ГДЕ СЛЕПИ ПРОГЛЕДАЈУ, НЕРОТКИЊЕ РОДЕ: Већ сто година на ОВОМ извору Свете Петке ДОГАЂАЈУ СЕ ЧУДА!

У шуми у београдском насељу Железник налази се извор Свете Петке за који верници тврде да је лековит и чудотворан. Прича се да су баш на том извору слепи прогледали, непокретни проходали, а нероткиње успеле да добију децу…До њега води узани блатњави пут обележен путоказима који воде до извора.

Грађани су сами у знак захвалности на извору направили олтар и сада ту долазе по спас, углавном да би се излечили од разних болести. Међутим, често се дешава да дођу и парови који не могу да имају децу, а жене нероткиње обично остану да преноће под малим степеницама поред извора у нади да ће затруднети. Београђанка која је с породицом дошла на извор испричала је за да она то место сматра светим, јер јој се баш ту у сну у казала Света Петка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Била сам пре неколико година на овом извору с две другарице и остале смо да преноћимо. Лежала сам као да ме неко успавао, заспала сам као јагне и кад сам се тргла у сну, видела сам испод врбе лик Свете Петке. Од тада верујем да овде заиста нешто постоји, кажу да је то што ми се десило благостање које не може свако да доживи. Од тада сам је сањала много пута, па зато опет долазим – рекла је Нада.

Верујем да Света Петка има неку силу која може помоћи народу, а женама највише јер се сматра њиховом заштитницом“, казала је. О овом наводно лековитом и чудотворном извору већ годинама брине Бранко Поповић, мештанин Железника.

– Овде заиста има разних прича и разне муке натерају људе да посете извор. Кажу да су слепи прогледали, али и ја ћу вам рећи да је ова вода одлична за очи и живце, али и за варење – рекао је Поповић.

Чувар о извора на ободу Железника каже да су се разне ствари дешавале на извору, поготово ноћу. Према његовим речима, један бели маг из београдске општине Вождовац је ноћу долазио на извор и доводио десетине људи. „Једне ноћи је донео велико корито, а људи су лежали голи као од мајке рођени док их је он купао”, испричао нам је ову невероватну причу Поповић који на овом месту проводи и ноћи и дане.

Он каже да су људи, по наговору белог мага, спавали и испод мостића где протиче вода, све док полиција није дошла и магу забранила приступ извору, од тада су закључани и иконостаси који се налазе код олтара. О чудима која су се десила на овом извору причало се још пре 100 година.

Поред извора се налази и спомен плоча из 1909. године коју је поставио извесни Најдан који је радио у оближњем каменолому. Њему се на радном месту десила велика несрећа када га је камен погодио у главу и оставио без вида. Наводно му је једне ноћи Света Петка дошла у сан и рекла да дође до извора по воду и умије се. Како нам је испричао Поповић, Најдан је узео воду с тог извора и прогледао, а онда у знак захвалности поставио плочу.

Извор је наводно откривен 1872. године, а уређен је и обновљен 1973. године када је направљен и резервоар кроз који пролази вода. Уредио га је Миливоје Којић из Железника, уз помоћ грађана, добровољним радом.

Црква званично с извором нема ништа, али локални свештеник освештава извор сваки пут на дан Свете Петке и Свете Тројице када дође и по неколико стотина верника. На месту где се налази извор пре више година требало је да буде саграђен и манастир, али када су архитекте испитале терен утврђено је да се испод налазе подземне воде и да није могуће подићи манастир на таквом месту, иако су благослов за његову изградњу дали патријарх Павле, као и патријарх Иринеј.

 

Извор: Kurir.rs