Србија

Језиво упозорење Др Глигић! ДВА СЦЕНАРИЈА ЗА КРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНАВИРУСА! Не пише нам се добро!

Шеф лабораторије у Институту „Торлак“ у доба вариоле вере др Ана Глигић (87) каже да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији врло неповољна зато што се о вирусу, пре свега, још не зна довољно.

Како чувена научница објашњава, засад је утврђено да је коронавирус мутирао у осам варијанти, а кроз број новозаражених, на респиратору и умрлих, види се да је свака наредна варијанта јача и смртоноснија од претходне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свакодневно читајући најпрестижније светске часописе и пратећи параметре епидемије, др Глигић наводи да су могућа два сценарија за завршетак ове епидемије којој се крај и даље не назире.

– Предвиђам две могућности. Или ће се вирус угушити, односно мутација ће покушати да остане на човеку, а нове се више неће појављивати и тако ће се он временом угушити. Ипак, могућ је и другачији сценарио. Да се већ до краја године појави нова мутација толико снажна да сви оболе. Показало се да је овај вирус непредвидив и ништа не може да нас изненади ‒ наводи др Глигић за Објектив.

Вирусолошкиња истиче да сада са сигурношћу може да каже да је вирус природног порекла.

– Антиваксери стално истичу како је коронавирус вештачки направљен. Међутим, да је вирус настао у лабораторији, он би био закључан. Не би долазило до мутација. И тај који га је пројектовао не би га пустио тек тако, него би га закључао ‒ објашњава др Глигић.

Научница, која је у марту после 13 дана проведених на кисеонику успела да победи ковид-19, каже да је и она једна од оних који су се заразили након вакцинације. Према њеним речима, сигурна је да је закачила инфекцију у периоду између две дозе, а да јој је живот спасло управо то што се цепила.

– Требало би да примим трећу дозу, али ћу сачекати још мало, пошто сам убеђена да сам створила доста антитела и јак природни имунитет. Реално је очекивати да се у месецима пред нама направе и нове вакцине које ће бити сачињене од нових сојева вируса ‒ закључује саговорница.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс