Србија

КАКО ДО 10.000 ЕВРА ОД ДРЖАВЕ ЗА КУЋУ НА СЕЛУ: Подела имања увелико је почела, конкурс и даље траје, а ово су УСЛОВИ

Дневно стиже и 30 захтева за куповину кућа у селима широм Србије. Тако би пројекат могао да се заврши и пре предвиђеног рока јер је интересовање за бесповратна средства државе и више него очекивано. Рок за пријаву за конкурс траје све до 1. новембра, а услови да би од државе добили око 10.000 евра за куповину имања на селу, и нису толико захтевни.

Укупно 16 милиона динара одобрено је за куповину првих 14 кућа, а највећи број додељен је у околини Пирота, у селима Пољска Ржана, Велики Суводол и Бериловац. На списку додељених имања су и куће у Новој Црњи, у местима Српска Црња и Тоба као и у општинама Бачка Паланка, Лучани, Владичин Хан, Бач, Кикинда и у Пећинцима.

Програм је укупно тежак око 500 милиона динара, а у првој фази се очекује насељавање 400 кућа у руралном подручју по целој Србији. Рок за подношење пријава је 1. новембар ове године, а држава ће овим новцем покрити све трошкове куповине, али не и реновирања и уређења.

Они који добију средства не могу да продају кућу у периоду од десет година од дана закључења уговора.

На конкурс могу да се пријаве супружници или ванбрачни партнери, самохрани родитељи, као и млади пољопривредници.

Неколико је услова које истовремено морају да испуне:

да подносилац пријаве нема више од 45 година
да је држављанин Србије
да има пребивалиште на територији Републике Србије
да није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година

Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.

Све ове услове морају да испуне оба супружника.

Поред обавезних услова, подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова:

да живи на селу самостално у закупљеној непокретности или у породичној заједници са осталим члановима породице;
да поседује формално образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине или да да је просветни радник или занатлија;
да живи у градским срединама у закупљеној непокретности самостално или са члановима породице и да има намеру да живи на селу;
да обављају послове чија је природа таква да могу да их раде од куће на селу

Критеријуми и за куће

Да би за сеоску кућу уопште могло да се конкурише потребно је да она испуњава основне услове за живот и становање, као и да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд.).

Такође је битно да је уписана у катастар на име продавца, и да је непокретност, као и сви пратећи објекти, изграђена у складу са прописима. Последњи услов је да јој је цена у границама тржишне вредности и да кућа и помоћни објекти нису предмет судског спора.

Обавезна документа које морате да доставите у пријави, као и сам образац пријаве се могу пронаћи у документу Програма објављеном на сајту ресорног министарства за бригу о селу.

Више од 200.000 напуштених кућа

Основни циљ програма је мотивисање становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате кроз решавање стамбеног питања. Постоје и специфични циљеви а тичу се смањења просечне старости становништва у селима, повећања стопе наталитета, побољшања демографске структуре у селима, и покретања и раста привредних активности на селу.

Поцењује се да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом, а које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу.

Извор: Блиц