Србија

КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА: Ово је дошло главе Ђокићима

Полиција је тежиште истраге на расветљавању убиства трочлане породице Ђокић усмерила ка дугу који је један од Горанових пословних партнера имао према њему

Полиција проверава податак да је Горан једном пословном партнеру позајмио 100.000 евра, уз камату 30 одсто, коју он није могао да му врати, па се одлучио на убиство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција је тежиште истраге на расветљавању убиства трочлане породице Ђокић усмерила ка дугу који је један од Горанових пословних партнера имао према њему. Реч је о позајмици од око 100.000 са каматом, која је у старту износила 30 одсто. Овај дуг је у међувремену нарастао јер дужник новац није враћао. Тај наводни дуг, али и још неколико мањих дугова других људи, испутује се као могући мотив овог монструозног злочина.

Овако је извор из кругова блиских истрази описао правац којим се на основу до сада прикупљених података крећу истражни органи. Незванично се сазнаје, да је полиција дошла до Горанових забелешки о дуговањима појединих људи с именима, датумима и износима позајмљеног новца. Сада се и то клупко расплиће.

– Неколико људи чија имена су идентификована из забелешки је из Алексинца, а неколико из околних села – наводи извор. Проблем с оваквим позајмицама је што онај ко жели новац, осим што пристаје на камату чак до 30 одсто, мора да заложи и неку имовину. Ако не врати дуг, ту имовину која је вреднија од износа позајмљеног новца, као што су куће, аутомобили, преузима поверилац.

Бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности Божидар Спасић подсећа да у многим случајевима повериоци страдају баш од особа којима су дали позајмицу на камату.

– Готово свако ко у Србији има већу количину новца исти улаже у разне бизнисе, а много њих и у зеленашење. Неретко се дешава да каматаши страдају од дужника који немају пара да врате дуг, а, по свему судећи, у истој ситуацији нашао се и Ђокић. Најопасније позајмице су оне које се раде на реч. Уколико неко из криминалног миљеа затражи новац од зеленаша, ни поверилац ни дужник не желе никакав траг јер се зна да, уколико се дуг не врати, то може ићи на силу и долази и до оваквих случајева, као што је трагедија код Алексинца – тумачи Спасић.

Он наводи да полиција мора имати стрпљења у распетљавању овог случаја.

– Полицијска истрага у вези са случајем породице Ђокић сигурно се врши и у смеру серијских бројева новчаница које су из банке прошле кроз мењачницу Ђокића. Међутим, они који су их убили сигурно неће користити новац једно време, већ ће га држати у штеку и чекати да се цела ситуација смири. Свакако постоји могућност да се преко серијских бројева пронађе кривац – закључује Спасић.

Полиција наставља истрагу овог злочина и свакодневним контролама на терену. Прекјуче је неколико десетина полицајаца опет обилазило мештане Моравца, из кога су 26. септембра пред поноћ Горан (57), Гордана (56) и њихова ћерка Лидија (25), после посете Горановој мајци, последњи пут кренули пасатом за Алексинац.

– Испред наше породичне куће полицајци су зауставили мог супруга и питали га колико има чланова нашег домаћинства и ко су. Како сам после чула од комшија, исто питање поставили су и њима. Вероватно праве списак и попис да би тачно знали ко и где живи – рекла је мештанка овог села.

Податак о непознатим људима који су у време напада на Ђокиће боравили у Моравцу или прошли кроз село значајан је за истрагу. Поготово ако се зна да се најозбиљније истражује могућност да су двојица, према неким подацима, плаћеника те ноћи ту дошла да би с локалним логистичарем отели Ђокиће, убили их и потом спалили њихова тела и аутомобил.

Силу заменили уговори код нотара

Зеленашење је у Србији еволуирало од деведесетих година прошлог века.

– Од приватних затвора и насиља над жртвама зеленаша од криминалаца, које је било свеопште присутно деведесетих, дошли смо до тога да појединци своја финансијска улагања данас више не осигуравају мишићима и претњама, већ уговорима који су оверени код нотара и помоћу којих жртве зеленаша у кратком року остају не само без новца већ и без целокупне имовине – објаснио је недавно Небојша Петковић, некадашњи шеф одсека за сузбијање општег криминалитета ПУ Ниш.

Претраживали и јаме за наводњавање

Мештани су јуче новинарима препричали како је прекјуче текла полицијска акција у Моравцу.

– Претраживали су и јаме по њивама које користимо за наводњавање. Чуо сам да траже неко црвено возило, причали су да је могуће да је спаљено, па убачено у неку од тих рупа и покривено. Нису ништа нашли иако су ту били цео дан – испричао је један мештанин.

Његов комшија додаје да је полиција ишла од куће до куће.

– Био сам код тетке кад су ме срели, питали су ме да ли живим ту, кад сам им рекао да сам у другој кући, питали су да ли су њихове колеге долазиле тамо. Тражили су бројеве телефона, личне карте… Мислим да греше што убицу овде траже, нису наши мештани довољно способни да ураде тако нешто. Ми немамо овде ратне ветеране, људе искусне с оружјем, то не може да уради свако – каже овај Моравчанин.

Извор: Република/srbijadanas.com