Србија

КОНТРАУДАР КИНЕ У СРБИЈИ: Си Ђинпинг послао специјалца у нашу земљу! Ево шта се спрема! ОВО НИЈЕ ДОБРО!

Шеф дипломатије Ванг Ји, осим наше земље, посетиће Италију, Албанију и Грчку, државе за које Пекинг процењује да ће се наћи на удару Вашингтона

Кинески министар спољних послова Ванг Ји, који је у Пекингу познат као специјалац председника Си Ђинпинга за најтеже и најповерљивије задатке, долази у Србију. Данас ће разговарати с председником Александром Вучићем, а осим наше земље, посетиће и Албанију, Италију и Грчку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Избор је, како наводе поуздани извори Српског телеграфа блиски Влади Србије, намерно пао на ове четири државе, с обзиром на то да је у Пекингу процењено да ће тим правцем ићи амерички притисак и покушај да се Кина потисне из Европе.

ВЕЛИКЕ ЛУКЕ

– Није тајна да је велики пројекат Кине „Појас и пут“, познат и као нови пут свиле, трн у оку Вашингтону. Аналитичари САД проценили су да би кључне тачке у заустављању кинеског економског продора у Европу могле бити три земље које имају велике луке преко којих роба из Азије стиже у Европу, дакле Албанија, Грчка и Италија, а на списку је свакако и Србија пошто се зна колико су Кинези овде инвестирали и у каквим инфраструктурним пројектима учествују – наводи један од саговорника Српског телеграфа.

Како додаје, долазак Ванг Јиа је свакако одговор на ове планове Вашингтона:

– Сви који иоле прате збивања у Кини знају колики је утицај шефа кинеске дипломатије, који има још неколико званичних државних функција. О чему ће причати с Вучићем и осталим нашим званичницима вероватно ће остати тајна, међутим, да је овлашћен да говори директно у име Си Ђинпинга, не треба сумњати.

Боравећи јуче у Атини, Ванг Ји је дипломатски поручио да су Грчка, Србија, Албанија и Италија важни партнери Кине у Европи и да Кина има дубоко традиционално пријатељство са четири земље, блиску сарадњу у различитим областима и плодну сарадњу у заједничкој изградњи „Појаса и пута“.

КВАРЕ ПОСЛОВЕ

Сања Арежина, ауторка књиге „Кина у Европи“, за наш лист истиче да је посета веома значајна за овај део Балкана.

– Развој наших односа у политичком, културном и инвестиционом смислу никада није био на вишем нивоу – оцењује она, подсећајући да је Кина један од стубова наше спољне политике и међународни фактор стабилности.

Аналитичар Зоран Спасић истиче да је кинеска политика одувек била усмерена ка промовисању мира, сарадње и узајамне користи.

– Амерички утицај који је усмерен према кинеским компанијама јесте дестабилизација положаја тих фирми, а циљ доласка министра спољних послова Кине јесте, између осталог, охрабрење сарадње с кинеским компанијама. Ванг Ји има веома високу политичку важност и његов долазак је изузетно битан за даљи ток односа Србије и Кине – оцењује Спасић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс