Србија

Ковид пропуснице ће важити на овим местима

Србија је све ближе ковид пропусницама, то потврђују највиши званичници од премијерке Ане Брнабић до министра здравља Златибора Лончара. За свој став питани су и заштитник грађана Зоран Пашалић и повереник за заштиту података о личности. Од њих смо чули и нека потенцијална решења о томе где ће се и на који начин оне користити.

Пре свега циљ је да се ограничи број присутних на местима великих окупљања у затвореном простору.

„Важиће за сва места која окупљају велики број људи, поготово када је реч о мањем или неадекватном простору. Зато сам и тражио да се одложе многе манифестације, не да се забране, не да се укину. Идеја је да се одложе на 15 дана, па да се види неки ефекат тога. Тражене су и инспекциске провере епидемиолошких услова – када уђете у било који кафић видите да скоро нико не носи маске“, примећује заштитник грађана Зоран Пашалић.

На питање о каквим тестовима ће бити реч, да ли ће се признавати ПЦР или антигенски тестови, омбудсман одговара да је то питање које ће препустити струци. Он напомиње да ће се водити рачуна, јер, подсећа да се у Европи већ виде ефекти тога како се грађани понашају и буне када мисле да се не поштују њихова права. Омбудсман додаје да ће у обзир бити узета и потврда о томе да је неко прележао ковид. Уважиће се и то уколико неко из медицински оправданих раазлога не може да се вакцинише.

И повереник за информације од јавног значаја инсистира на томе да се поштују права.

„Ја сам поновио свој став да мора да буде позитивна, а не негативна дискриминација. Може да буде услов за улазак на концерте, биоскопе у позориштра и слично, али не за одлазак на радно место, код лекара и за оне основне животне потребе. Скуп података треба да буде минималан да би се остварила сврха обраде тих података. Колико сам схвартио да би то било у електронској форми, уколико се уведе. Вероватно би се користили подаци из система вакцинисаних и тестираних“, објашњава повереник у изјави за Нова.рс.

Да је идеја о увођењу ковид пропусница још жива и здрава потврдила је и премијерка Ана Брнабић.

„Ми нисмо одустали од ковид пропусница. У петак сам се чула са повереником да видимо шта можемо, а шта не смемо, да бисмо обезбедили што мању злоупотебу. Уколуко одлучимо да уведемо ковид пропусницу, ви не можете нигде ући са само једном дозом вакцине. Зато је добро да то сад одмах урадите, да не бисте морали да чекате да добијете ковид пропусницу. Мука је велика јер треба да нађете најбољи рецепт да ово победимо, да сачувате људске животе“, поручила је премијерка.

Исту песму пева и министар здравља Златибор Лончар. Он је указао да да ће Србија „пре или касније“ морати да уведе ковид пропуснице „да бисмо спасавали здравље и људске животе“ и да је „само питање момента“ када ће се то догодити.

Подсетио је да у великој већини земаља Европе постоје ковид пропуснице и да Србија ако их уведе неће бити мање демократска држава од других „у којима нигде не може да се уђе“ без тих пропусница. Он је рекао да би угоститетеље, уколико не одобравају увођење ковид пропусница, требало питати да ли је боље да раде и 24 сата али за оне људе који су вакцинисани „или да не раде уопште“.

Извор: Нова