Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Онлајн настава у целој Србији се НЕ УВОДИ, али деца у овом периоду ипак НЕЋЕ ИЋИ У ШКОЛУ

Тим за школе, који се данас састао у проширеном саставу, препоручиће Кризном штабу да се не уводи онлајн настава на нивоу Србије. Уместо тога, препорука Тима за школе ће бити да се продужи јесењи распуст, сазнаје Блиц.

Како сазнајемо, за сада није донета одлука на колико дана би требало продужити јесењи распуст, који ће бити у првој половини новембра. Коначна одлука, као и евентуалне промене модела наставе у појединим јединицам алокалне самоуправе је на Кризном штабу који ће се, према најавама, састати сутра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим за школе, који се иначе састаје сваког четвртка, анализира ситуацију по школама услед епидемије ковида. На данашњем, 12. по реду састанку, разговарано је и са здравственим делом Кризног штаба, а међу присутнима био је и епиодемиолог Предраг Кон.

Тим за школе до сада је доносио одлуке које су се тицале градова, општина или региона и на основу препоруке ових стручњака уводила се онлајн или комбинована настава која је била локалног карактера. Овај тим одлуке је доносио на основу поређења 10 параметара

Када је реч о Министарству просвете и о стручњацима који су до сада анализирали ширење вируса по школама, препорука је да се што дуже одржи непосредна настава у складу са важећим мерама и препорукама, јер је настава на овај начин квалитетнија.

Члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић рекао је раније данас да је предлог да деца ипак треба да иду у школу, јер највише губе на онлајн режиму.

– Постоји предлог који смо конституисали прекјуче, а то је да деца ипак треба да иду у школу – рекао је др Тиодоровић за РТС.

Он је додао и да постоји разлика између основаца од првог до четвртог којима је неопходно да иду у школу и да постоји могућност да то функционише.

– Могу рећи да је код средњошколаца који су на комбинованој настави то ипак дало неког ефекта, иако је ово кратак период за било какву процену. Да не буде 35 ученика у одељењу него да буде половина, то ипак много значи, барем за једно 10-15 дана одржимо такав однос. То је неопходно да се школа у правом смислу доживи и као образовна и као васпитна и као социјална установа – објашњава др Тиоторовић.

Епидемиолог Тиодоровић рекао је и да се разговарало о могућем малом распусту и да би то од прилике била цела једна недеља.

– То би била од прилике цела једна недеља, с тим што пре тога имате викенд па после тога викенд, 9 дана. Да ли ће бити раније или средином месеца, видећемо шта је највиише одговарајуће јер морамо да поштујемо и то шта ће рећи и просветни радници и синдикати и оно што мисле родитељи – објашњава епидемиолог.

Он каже да у сваком случају има договор да се очува оно што је најважније, а да деца губе највише ако су на онлајну.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс