Србија

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ СЕ ОГЛАСИЛО: Могућа онлајн настава у свим школама

Министарство просвете саопштило је данас да одлука о онлајн настави, споменута на седници Кризног штаба, није донета.

Министарство је нагласило да би она могла да ступи на снагу у свим школама искључиво ако би кључни параметри показали знатно погоршање ситуације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство је подсетило да ће се наредне недеље у четири локалне самоуправе у Србији настава за средњошколце одвијати по комбинованом моделу.

„Тим за школе сагледао је све показатеље и донео одлуку о увођењу комбинованог модела наставе у средњим школама у четири локалне самоуправе. Евентуална одлука о увођењу онлајн наставе у свим школама на састанку Тима за школе могла би бити донета искључиво у случају да параметри покажу знатно погоршање у свим јединицама локалне самоуправе“, навели су из Министарства просвете.

Из ресорног министарства наводе да је овонедељна анализа показала да је само у 136 (11 одсто) основних школа проценат заражених ученика изнад 1,5 одсто.

У 466 основних школа, односно у 39 одсто није било ниједног зараженог ђака, док је 169 – 14 одсто школа пријавило по један случај, наводи се у саопштењу.

У средњим школама, проценат позитивних ученика већи од 1,5 одсто пријављен је у 85 школа што је 16 одсто средњошколских установа, у 99 (19 одсто) нема заржених ђака док је само по један позитиван у 81 школа.

Наводе и да је министар Бранко Ружић позвао чланове здравственог дела Кризног штаба на следећи састанак Тима за школе, како би заједно сагледали ситуацију и донели одлуку за наредни период.

Наглашавају да се на жалост, деца и запослени највише заразе ван школа и да управо зато опет моле грађане да се вакцинишу у што већој мери, да се деца изолују при појави било каквих симптома и случајева обољевања у окружењу јер се једино тако омогућава да деца уче у школама.

Додају да Министарство као и увек до сада није само доносило одлуку о школама, већ је пре свега уважавало став здравственог дела Кризног штаба.

„Како свако министарство брине и одговорно је за своју област, тако је и на Министарству просвете да се стара да образовање деци у најизазовнијим околностима буде организовано најбоље могуће и да не буде ускраћено. Са поносом можемо да кажемо да је тако и било у протеклом периоду“, навели су из Министарства и апловали на све да се суздрже од олаког давања оцена медијима без егзактних података и показатеља.

„Подсећамо да није на Министарству просвете, а ни на Тиму за школе и запосленима у школама да утврђују одговорност родитеља, да ли тестирају децу и изолују их уколико су укућани заражени, већ да обезбеде максималну дисциплину поштовања епидемиолошких мера у школама, прате стање и реагују услед погорошања стања, што и чине“, саопштили су из Министарства.

Управо одлука о подели на групе услед заражавања двоје и више ученика учинила је и да се деца и запослени спасу од већег заражавања.

У Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа – Тим за школе укључени су представници министарства просвете и здравља, епидемиолози и стручњаци Института „Др Милан Јовановић Батут“, у складу са Закључком Кризног стаба.

Од почетка школске године Тим се састајао 11 пута како би разматрао, по потреби консултовао докторе – чланове Кризног штаба и доносио одлуке о евентуалној промени модела наставе на нивоу неке локалне самоуправе ако 10 утврђених параметара покажу да је дошло до погоршања ситуације на нивоу општине или града или школе.

Извор: Танјуг