Србија

Морате знати! БУСТЕР ДОЗА ПОСЛЕ ПЕТ МЕСЕЦИ НАКОН СВИХ ВАКЦИНА ОСИМ ОВЕ! Ево шта би требало да примите после Синофарма

Вакцинисани у Србији би ускоро требало да примају трећу дозу вакцине против короне четири месеца након ревакцине Синофармом односно пет месеци након што су ревакцинисани Фајзером, Астра Зенеком или Спутњиком.

Како сазнаје Блиц, то је најновија препорука коју је у среду донео Национални стручни комитет за имунизацију и коју би требало да усвоје Министарство здравља, Влада и Кризни штаб

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вакцинација у Србији трећом дозом почела је још у августу и то тако што су ревакцинисани грађани позивани путем СМС порука и мејла да се вакцинишу по трећи пут након истека шест месеци од ревакцине било којим цепивом. До сада је три дозе вакцине примило више од 700.000 грађана.

Међутим, како се показало да и међу ревакцинисанима постоји одређен број људи који се заражавају надлежне службе су почеле озбиљно да размишљају да се скрати период између примања друге и треће дозе и тако ојача имунитет. Епилог тог разматрања стигао је прошле среде када је Стручни комитет за имунизацију донео препоруку да се трећа доза вакцине прима у краћем временском размаку у односу на другу дозу.

Препорука на основу сазнања из индексираних часописа.

То је за Блиц потврдила председница Националног стручног комитета за имунизацију Љиљана Марковић Денић.

– Национални стручни комитет за имунизацију донео је препоруку да се трећа доза вакцине прима пет месеци након ревакцине Фајзером, Астра Зенеком или Спутњиком односно четири месеца после ревакцине Синофармом. Ту препоруку смо донели на основу најновијих сазнања из литературе то јест из публикација светски признатих, индексираних часописа из медицине – наглашава Марковић Денић.

Како каже, то ипак не значи да је држава већ донела одлуку да се трећа доза прима у краћем временском размаку.

– Препоруку Националног стручног комитета за имунизацију треба да усвоји низ регулаторних тела од Министарства здравја преко Владе до Кризног штаба. Видећемо да ли ће то и када бити прихваћено – објашњава Марковић Денић.

Ефикасност кинеске вакцине пада за 70 одсто након пет месеци

Иначе, у свету су се појавила истраживања у вези са трећом дозом вакцине. Тако је студија у Кини показала да је концентрација неутралишућих антитела била је 70 одсто мања пет месеци након друге дозе у поређењу са концентрацијом антитела која је утврђена четири недеље након ревакцине.

Аутори истраживања истакли су да су пет месеци након ревакцине биле присутне Б и Т ћелије, што је омогућило стварање брзог одговора после примања треће дозе. Како су навели, по примању треће дозе концентрација анатитела порасла је 7,2 пута.

Слично испитивање урађено је и у вези са “Фајзер” вакцином чији су резултати показали да ефикасност ове вакцине четири месеца од примања друге дозе опада са 96 на 83,7 одсто односно на свега 47 процената пет месеци после ревакцине.

Како су истакли у “Фајзеру”, трећа доза ове вакцине ствара значајно веће количине антитела него прве две дозе.

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево Миланко Шеклер истиче за “Блиц” да здушно подржава препоруку Националног стручног комитета за имунизацију.

– Мислим да би држава то морала што пре да усвоји јер ће на тај начин проценат заражених међу вакцинисанима пасти са садашњих 10 одсто на свега неколико процената. Пошто се највише вакцинисаних грађана заражавало у петом и шестом месецу након друге дозе “Синофарма” односно у шестом месецу након друге дозе осталих вакцина. То значи да нећемо имати више таква заражавања – подвлачи Шеклер.

Познати вирусолог истиче да је још рано за процену да ли ће и када бити потребна евентуална четврта доза вакцине.

– Не може се сада о томе говорити, али ја мислим да нам неће бити потребна четврта доза – закључује Шеклер.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс