Србија

Морате знати! ОВО СУ ПРВИ СИМПТОМИ КОРОНЕ КОД ДЕЦЕ: Чим се појаве одмах се јавите лекару!

Сигнал за одлазак деце код лекара требало би да буде појава кашља који прате отежано дисање и бол у грудима, што се јавља и код деце адолесцентног узраста, који су најчешћи пацијенти на дечјем одељењу КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ рекла је дечји пулмолог ове установе Зорица Живковић.

Она је истакла да се у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ тренутно налази 36 деце, која су углавном у стабилном стању. Она није изненађена што је у тренутном налету епидемије већи број заражених малишана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нису деца ни сада незаштићена, него је дошло до споја многих других вирусних инфекција које се у јесењим месецима, крајем септембра и октобра, појављују код деце и школског и предшколског узраста, па се сад то некако све слило и повезало са актуелном ковид инфекцијом – рекла је др Живковић за РТС.

Навела је да би родитељи децу требало да воде лекару уколико постоји неко у окружењу за кога се зна да има ковид, а дете има симптоме. Нагласила је да се клиничке слике код деце која су хоспитализована, у односу на одрасле, разликују у томе што је деци углавном потребан кисеоник у првих неколико дана, када се осећају малаксало.

Говорећи о лечењу деце у кућним условима, професорка је објаснила да се то ради када температура није висока, до 38,5 степени, и тада лекари не саветују да се дају лекови.

Када је реч о вакцинацији деце, др Живковић је рекла да је мали број деце вакцинисан против коронавируса, али да интересовање није толико мало и да би, уз подршку родитељима, било и више вакцинисане деце.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс