Свет

Најновија вест! ИЗДАТ НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ БИВШЕГ ПРЕМИЈЕРА!

Председници Русије и Украјине су 2010. године потписали Харковске споразуме о продужењу закупа база за бродове Црноморске флоте на Криму на 25 година од 2017. године

Печерски окружни суд у Кијеву издао је налог за привођење бившег украјинског премијера Николаја Азарова, саопштила је прес-служба Државног бироа за истраге Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прес-служба додаје да је налог издат у његовом одсуству.

Одлука је донета на основу оптужбе за велеиздају у вези са припремом Харковских споразума 2010. године о распоређивању Црноморске флоте Русије на Криму.

Како се наводи у саопштењу, преткривичном истрагом је „утврђено да је тадашњи руски председник Дмитриј Медведев наметнуо Азарову садржај и услове Споразума између Украјине и Руске Федерације о стационирању Црноморске флоте на украјинској територији уочи потписивања у Москви 21. априла 2010. године“.

Према подацима истраге, Азаров је у потпуности схватао последице тог споразума и допринео реализацији интереса Русије.

Канцеларија генералног тужилаштва додаје да „таква судска одлука даје тужилаштву право да започне поступак изручења бившег премијера Украјине“.

У Државном бироу за истраге Украјине раније су саопштили да је бивши премијер Николај Азаров обавештен о сумњи за велеиздају због потписивања Харковских споразума, али он то негира.

Председници Русије и Украјине су 2010. године потписали Харковске споразуме о продужењу закупа база за бродове Црноморске флоте на Криму на 25 година од 2017. године. Након повратка Крима 2014. године у састав Русије, руска страна најавила је раскид сва четири споразума.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/rs.sputniknews.com