Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Кривокапић: „Нећу потписати у Београду“

Подгорица — Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да неће потписати Темељни уговор са Српском православном црквом током званичне посете Београду.

Кривокапић ће 2. и 3. новембра боравити у званичној посети Србији, на позив премијерке Ане Брнабић, а састаће се и с председником Александром Вучићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Здравко Кривокапић је новинарима у Скупштини Црне Горе рекао да „не постоји могућност да се потпише Темељни уговор сада у Београду“.

„Он је одрађен у складу са свим захтјевима који произилазе из упоредне праксе са свим претходно дефинисаним уговорима – са Светом столицом, Исламском и Јеврејском заједницом. Усаглашен је са свим уставним и законским нормама, превасходно поштујући Закон о слободи вјероисповијести и наравно направљен је тако да не угрожава било коју другу вјерску заједницу“, рекао је Кривокапић.

Навео је да је то предлог који је, како је рекао, отишао Светом синоду СПЦ који га још није разматрао, пренеле су Вијести.

„Онога тренутка када то они размотре, усагласе, ми имамо обавезу да повратно реагујемо, а након тога ће се договорити датум потписивања“, рекао је Кривокапић и додао да је он спреман да га потпише чим се стекну сви предуслови.

Сматра да Темељни уговор треба да буде потписан у Црној Гори.

Кривокапић ће 2. и 3. новембра боравити у званичној посети Србији, на позив премијерке Ане Брнабић, а састаће се и с председником Александром Вучићем.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ РТЦГ