Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! „Нескривено радимо на пројекту самосталне Републике Српске“

Бањалука — Странка независних социјалдемократа нескривено ради на пројекту самосталне Републике Српске у оквиру дејтонске БиХ, изјавио је лидер те странке Милорад Додик

Он је то рекао уочи седнице њеног председништва.

Додик, који је члан Председништва БиХ, рекао је да се планира повлачење сагласности на споразуме о Оружаним снагама БиХ, проглашење ништавним закона о Суду и Тужилаштву БиХ, Управи за индиректно опорезивање, Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и Обавештајној агенцији БиХ, након чега би РС формирала обавештајну структуру.

„Прогласићемо ништавним законе о суду и тужилаштву на простору Српске. Одбацићемо и забранити њихове активности на простору Српске. То ћемо учинити и са СИПА и са Обавештајном службом. Судбинско питање за Републику Српску је враћање надлежности. Одбацујемо да се законима мења Устав. У нашем плану није разбијање територијалног интегритета БиХ, али јесте враћање суверенитета РС“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је позвао људе у Републици Српској да разумеју овакву ситуацију.

„Уколико ‘ненавођена ракета’ као што је Уставни суд, почне да доноси своје одлуке, укинуће РС врло брзо. Наша је процена да нема назад, мислимо врло озбиљно и нећемо се повући пред претњама, санкцијама“, јасан је Додик. Циљ је да се одбије антидејтонско понасање, додаје председник СНСД.

„Против сам било какве врсте сукоба. Доносимо одлуке и спремни смо на дијалог, нећемо водити никакве акције, осим ако РС буде нападнута. Да би се употребила војска БиХ, ја сам уверен да нема одлука да се та војска употреби, сигуран сам да ниједан Хрват не би прихватио да иде на РС“, нагласио је Додик.

Он је поручио да ће РС одмах формирати обавештајну службу. „СИПА ћемо дати рок да напусти Републику Српску, а ако не напусти, примереним мерама ћемо ми то учинити.

Ниста није радикално, ово је само јачање Устава и дејтонске позиције РС.

Централизација одговара само њима (у Сарајеву), а не Србима и Хрватима“, рекао је Додик. Додик каже да је ово последњи тренутак да се РС „врати кући“.

„Време је да Република Српска врати оно сто јој је отето. Ако нема раније дејтонске позиције РС онда нема разлога да постоји БиХ. Наш план подразумева да одбијемо сагласност по питању војске, јер то је било време наметања, то су били недостојни услови. Повући ћемо насу сагласност. Данас видимо да је за ратне злоцине могу да одговарају само Срби. Желимо да нам се врате надлежности“, нагласио је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2021.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031