Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Потпуни колапс због ковид пропусница – све је стало

Италија је стала због потврда о вакцинацији.

Дуги редови испред кафића, ресторана, апотека стварају се због законске обавезе да сваког купца провере да ли је вакцинисан, а ако јесте – да ли је то једна или две дозе.

Па, сада, колико штете наноси локалној привреди, може се видети голим оком. Неки, којима угоститељство није главни посао, попут ресторана брзе хране који су радили у оквиру тржних центара, затворили су или паузирају између смена ради дезинфекције просторија, док други броје посетиоце на прсте једне руке

У Трсту и Вилесу, на пример, у првим данима спровођења ове одлуке влада толико нервозе са свих страна да бисте радије прескочили улазак у ресторан или кафић него на улазу нагађали да ли можете попити кафу или појести ручак или не можете.

С обзиром на то да је систем за препознавање корона пасоша прилично осетљив јер с времена на време “пада”, а запослени, плашећи се инспекције и строгих казни, не желе вас пустити док не добију на интернету потврду да сте вакцинисани са две дозе – редови су неизбежни, а на њих се Италијани тешко навикавају.

Да би се такве ствари спречиле, осим маске, многи су дужни да носе и штампане потврде о ковиду. Понекад их је лакше скенирати од оних на мобилном телефону, али ипак сваких десет минута на улазу у ресторане и кафиће долази до кашњења јер се систем мора стално ресетовати.

Ове епидемиолошке мере обесхрабриле су многе да изађу “на храну и пиће”, па ако се на то одлуче, радије седе у баштама и смрзавају се на олуји, како је својевремено сведочио новинар Слободне Далмације у Трсту.

Сви запослени у Италији морају представити тзв. зелену карту која доказује да су били вакцинисани, заражени короном или су недавно били негативни на коронавирус, што је изазвало низ протеста, од којих је један у Риму, у режији неофашистичких странака, обележен насиљем. Ова мера циља око 23 милиона радника у приватном и јавном сектору Италије.

Појачане епидемиолошке мере у односу на летњи период који је иза нас, у Италији која је чак осамдесет одсто становништва старијег од осамнаест година вакцинисала најмање једном дозом, унеле су велики немир међу људе.

У Италији је чак 130.000 људи умрло од последица коронавируса од почетка пандемије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Слободна Далмација