Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Потпуни колапс због ковид пропусница – све је стало

Италија је стала због потврда о вакцинацији.

Дуги редови испред кафића, ресторана, апотека стварају се због законске обавезе да сваког купца провере да ли је вакцинисан, а ако јесте – да ли је то једна или две дозе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Па, сада, колико штете наноси локалној привреди, може се видети голим оком. Неки, којима угоститељство није главни посао, попут ресторана брзе хране који су радили у оквиру тржних центара, затворили су или паузирају између смена ради дезинфекције просторија, док други броје посетиоце на прсте једне руке

У Трсту и Вилесу, на пример, у првим данима спровођења ове одлуке влада толико нервозе са свих страна да бисте радије прескочили улазак у ресторан или кафић него на улазу нагађали да ли можете попити кафу или појести ручак или не можете.

С обзиром на то да је систем за препознавање корона пасоша прилично осетљив јер с времена на време „пада“, а запослени, плашећи се инспекције и строгих казни, не желе вас пустити док не добију на интернету потврду да сте вакцинисани са две дозе – редови су неизбежни, а на њих се Италијани тешко навикавају.

Да би се такве ствари спречиле, осим маске, многи су дужни да носе и штампане потврде о ковиду. Понекад их је лакше скенирати од оних на мобилном телефону, али ипак сваких десет минута на улазу у ресторане и кафиће долази до кашњења јер се систем мора стално ресетовати.

Ове епидемиолошке мере обесхрабриле су многе да изађу „на храну и пиће“, па ако се на то одлуче, радије седе у баштама и смрзавају се на олуји, како је својевремено сведочио новинар Слободне Далмације у Трсту.

Сви запослени у Италији морају представити тзв. зелену карту која доказује да су били вакцинисани, заражени короном или су недавно били негативни на коронавирус, што је изазвало низ протеста, од којих је један у Риму, у режији неофашистичких странака, обележен насиљем. Ова мера циља око 23 милиона радника у приватном и јавном сектору Италије.

Појачане епидемиолошке мере у односу на летњи период који је иза нас, у Италији која је чак осамдесет одсто становништва старијег од осамнаест година вакцинисала најмање једном дозом, унеле су велики немир међу људе.

У Италији је чак 130.000 људи умрло од последица коронавируса од почетка пандемије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Слободна Далмација