Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! САД послале специјалце? Пентагон не коментарише

Вашингтон — Мали број америчких снага за специјалне операције привремено је на Тајвану, како би спровели обуку тајванских снага, рекао је извор близак ситуацији.

Пентагон није коментарисао нити потврдио распоређивање америчких снага на Тајвану, пише Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Немам коментар на одређене операције, ангажовања или обуку, али бих желео да истакнем да је наша подршка и одбрамбени однос са Тајваном и даље ускладјен са тренутном претњом коју представља Кина“, рекао је портпарол Пентагона Џон Сапл.

Министарство одбране Тајвана одбило је да коментарише, рекавши само да се „све војне размене одијају у складу са годишњим плановима“.

Лист „Волстрит журнал“, је раније у четвртак објавио детаље о обуци позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Сједињене Америчке Државе су највећи тајвански добављач неоружања и дуго су нудиле одређени степен обуке о системима наоружања, као и детаљне савете о начинима јачања војске како би се заштитили од инвазије кинеске народноослободилачке војске.

Кинески војни авиони последњих дана су више пута летели кроз експанзивну идентификациону ПВО зону Тајвана, која се протеже изван тајванског ваздушног простора.

Није забележено пуцање нити блиских контакта измедју кинеских и тајванских авиона.

Влада Тајвана осудила је кинеске војне вежбе и саопштила да ће бранити слободу и демократију острва, инсистирајући на томе да само људи Тајвана могу да одлучују о својој будућности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг