Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! „Тражили смо да све стане до 17 сати“

Београд — Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић оцењује да увођење ковид пропусница на три сата неће имати ефекта, залаже се за оштрије мере.

Како је рекао, медицински део Кризног штаба остаје при свом ставу који подразумева затварање на десет дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је говорио о увођењу ковид пропусница. Као што је познато, оне ће важити само три сада дневно и искључиво ће се контролисати у угоститељским објектима. Ево шта др Тиодоровић мисли да ли је то довољно и да ли ће имати ефекта.

„Медицински део Кризног штаба остаје при својим ставовима од претпрошле седнице. Ми смо тражили да све стане до 17 сати. Од 17 сати да функционишу само пумпе, апотеке, снабдевање храном, само оно што народу морате да обезбедите. Да то буде макар 10 дана, али знамо добро да тих 10 дана није довољно, али потребно је да се осети нека промена у понашању. Има криваца и у држави и у појединцима, сви смо одговорни. То што ћемо ми од 22 сата имати примену пропусница, то неће имати ефекта, то не може имати ефекта. Звао ме је један пријатељ власник једног ресторана у Нишу и каже: Шта ће ми то од 22 сата, имаћу проблеме и сукобе, треба да зовем полицију. Што нисте увели одмах да пропуснице 24 сата важе за све затворене просторе. Још у јуну сам рекао да ће бити проблема и да морамо да пооштримо контролу мера и да морамо да подигнемо вакцинацију најмање на 70-75 посто, сада већ знамо да је потребно 80-85 посто. Могли смо да будемо као Португалија.“

Морамо да имамо социолога, комуниколога, психолога у Кризном штабу. Говорио је и о свом ставу да би школе требало да пређу на онлајн наставу и чињеници да таква одлука још није усвојена у пракси.

„Став да тражимо онлајн наставу за основне и средње школе је био заснован на мишљењу педијатара. Био је јасан позив од стране педијатара и ми смо једногласно то подржали. Педијатри су рекли – нека буде барем 10 10 дана, а да ли је то довољно, то је сада за дискусију. Ипак, потребно је да направимо неки пресек. Не тестирају се сва деца, па не постоји начин да ви имате прецизан број оболеле деце у сваком тренутку. Родитељи који су позитивни шаљу своју децу у вртиће и у школе, па, молим вас, то није у реду. Ако сте ви у самоизолацији, ваше дете остаје са вама, јер то дете не мора бити уочљиво болесно. Имао сам случај да ме зову учитељи и наставници и кажу – видимо да дете није баш најбоље, чак и да има температуру, а каже да су га родитељи послали у школу. Свако од нас сноси одговорност за оно што се дешава. Ја очекујем да ми следеће недеље направимо озбиљну анализу и проверимо да ли има ефекта овај комбиновани модел. На основу тога ћемо проценити.“

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

Ознаке