Свет

НАСТАО ХАОС! Масовне демонстрације; полиција воденим топовима и сузавцем кренула на грађане

Воденим топовима и сузавцем италијанска полиција је растерала лучке раднике и активисте који су већ неколико дана блокирали тршћанску луку.

Радници луке у Трсту протестују против увођењу „зелене пропуснице“, потврде о вакцинацији против ковида 19, која је од 15. октобра обавезна за све запослене да би могли доћи на посао.

Демонстранти, међу којима је било и активиста покрета „No grin pas“, након акције полиције сели су на земљу и викали да неће одустати и да је цела акција „срамотна“.

Медији извештавају да су активисти групе противника пропусница у ствари учинили медвђу услугу лучким радницима, који су до сада мирно протестовали.

Због блокаде луке, која је једна од највећих за интерконтинентални транспорт контејнерске робе, ову луку већ неколико дана заобилазе компаније које своју робу бродовима усмеравају према другим европским одредиштима.

Лучка дирекција и политичари Трста и регије Фриули Венеција Ђулија упозоравају да ће губици због блокаде бити огромни и дургорочни, јер партнери већ мењају пристаниште за своју робу коју транспортују морем.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг