Свет

НАСТАО ХАОС! Војска ухапсила званичнике, премијер у кућном притвору, интернет у прекиду

Војне снаге у Судану ухапсиле су пре зоре више званичника цивилних власти те земље, известила је телевизија Ал Хадат.

Војне снаге су упале у кућу саветника за медије суданског премијера Абдале Хамдока, и ухапсиле га, навели су неименовани извори за Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интернет у Картуму, престоници Судана, је изгледа у прекиду, наводи британска агенција, позивајући се на очевице.

Телевизија Ал Хадат је, позивајући се неименоване изворе, пренела да је премијер Хамдок стављен у кућни притвор, након што су неидентификоване војне снаге рано јутрос опколиле његову кућу.

Исте снаге су, како је речено, ухапсиле четири министра, једног цивилног члана владајућег Сувереног савета и неколико гувернера држава и шефова политичких партија.

Судан је на ивици грађанског рата након неуспелог државног удара од прошлог месеца, који је поново покренуо оптужбе између војске и цивилних група које су требале да поделе власт након свргавања бившег лидера Омара ал-Башира 2019. године.

Башир је свргнут и затворен након вишемесечних уличних протеста, а политичка транзиција договорена након његовог свргавања требало је да доведе до одржавања избора до краја 2023. године.

Како су напетости ескалирале овог месеца, коалиција побуњеничких група и политичких партија придружила се војсци, а присталице војске организовале су једну акцију испред председничке палате позивајући на распуштање цивилне владе.

Истовремено, неколико министара у влади је прошле недеље учествовало у великим протестима организованим у неколико делова Картума и другим градовима против могућег војног преузимања власти.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com