Свет

НЕ ГАЈИТЕ ИЛУЗИЈЕ! Кина упозорила: „Помно вас пратимо“

Кина је упозорила Словачку и Чешку Републику да нико не би требало да гаји илузије о „неопходним мерама“ које ће Кина предузети да одбрани свој суверенитет.

Разлог је посета министра спољних послова Тајвана обема земљама следеће недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кина, која сматра Тајван својом територијом, увек је љута због посета високих тајванских званичника другим земљама, гледајући то као прикривену подршку тврдњама да је острво независна земља, пише Ројтерс.

Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву посетиће Словачку и Чешку следеће недеље, а у Прагу ће се састати са председником Горњег дома чешког парламента Милошем Вистрчилом и градоначелником Прага Зденеком Хрибом.

Портпарол кинеског Министраства спољних послова Ванг Венбин рекао је да ће Кина рекао је да ће помно пратити Вуову посету

На питање да ли ће Кина предузети кораке против Чешке и Словачке, он је рекао да ће Кина „предузети одговарајуће и неопхопдне мере за чврсту одбрану националног суверенитета и територијалног интегритета и да нико не би требало да има илузије о томе“.

Тајван нема дипломатске везе ни са једном европском државом, осим Ватикана.

Због притиска Кине многе земље не желе да угосте високе тајванске министре, иако је Ву посетио Данску 2019. године како би говорио на Самиту демократије у Коперхагену.

Кина је појачала војни и дипломатски притисак на Тајван како би га приморала да прихвати њен суверенитет, али Тајван сматра да је независна земља која има право да буде третирана као таква на међународном нивоу и да ће се бранити од Кине ако буде била нападнута.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг