Србија

Није добро! МЕТЕОРОЛОГ ИЗНЕО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ: Овакву зиму још не памтимо, чека нас ДЕБЕЛИ МИНУС

Како је метеоролог и професор географије из Новог Сада, Марко Чубрило навео, зима пред нама, после дуго времена, неће никога да остави равнодушним, пошто ће бити све само не обична. Снег, киша, олујни ветрови, оно је што ће нас пратити у наредних неколико месеци, судећи према факторима које је анализирао метеоролог.

„Анализирајући све факторе, очекује нас температурно просечна зима, уз могућност да први део буде хладнији од просека. Зима ће количински бити богатија падавинама, посебно први део. Очекује нас честа појава јаких циклона и појачаног ветра, обилнији планински снег и чешћи снег у низијама у односу на протекле зиме. Други део зиме има одређен проценат вероватноће, тренутно око 40% да буде топлији од просека“, започео је своју велику предикцију Чубрило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, ова зима за разлику од прошле, биће са више падавина, што на планинама, што у осталим деловима земље, те се очекује да зима буде хладнија од прошле.

„Тренутно велики део прогноситчког материјала упућује на то да би над нашом државом зима 2021/22 требало да буде другачија у односу на протеклу. Очекује се знатно више падавина уз типчне зимске циклоне који би могли донети и знатно већу количину падавина од просека. Температурно за сада делује да би зима била око просека, или мало топлија од просека, са одређеном вероватноћом (за сада око 30%) да буде хладнија и знатно хладнија од просека“, истакао је Чубрило и додао да посматрано по месецима за сада највећи зимски потенцијал имају децембар и јануар када би регион и Србију могло захватити неколико јачих погоршања уз обилније падавине и јак ветар.

Како каже, фебруар би могао донети „мирније“ време уз ређу појаву јаких циклона и мању количину падавина, али обзиром на удаљеност тог периода прогноза за тај месец је веома непоуздана. Чубрило је истакао, да када је реч о снежним падавинама, у једном тренутку ће оне поделити Србију на делове у којима пада снег, на делове у којима ће бити кишовито.

„За сада све упућује на врло активно Средоземље и Јадран где би се развијали чести циклони,а од њихове тачне путање би зависио однос снега и кише над нашом државом. За сада делује да би северни, западни и средишњи предели Србије могли добити неколико јачих налета снега, где би и то посебно у брдско-планинским пределима могло бити врло обилног снега, док би јужни и источни предели више били под утицајем топлог ваздуха те би тамо било више кише, а мање снега. У другом делу јануара и почетком фебруара би било услова за појаву јаких мразева уз минимумуме и испод -15 степени Целзијуса, док би фебруар могао донети блаже метеролошке услове, мање снега и слабије мразеве“, истиче метеоролог.

Чубрило је навео да би, када је реч о Београду, „зимске чароије“ требало да буду интезивније него протеклих година, те деца могу да се надају санкању и грудвању.

„За сада делује да би на подручју Београда и околине било између 13 и 18 дана са снежним покривачем на тлу што је око или мало преко просечних вредности, али и знатно више у односу на протекле зиме. У кошавском подручју би било честе појаве кошаве, док планински део како Србије као и регион може очекивати јако добру зимску сезону уз обилан снег“, рекао Чубрило.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / Блиц