Регион

НИЈЕ ДОБРО! Најозбиљнији сукоб у врху власти досад: Траже се оставке, прети криза

Ако се на седници Већа за одбрану и националну сигурност која је заказана за 9. новембар не постигне никакав договор, доћи ће до кризе у функционирању државе.

То је рекао саговорник из круга владајућих, коментаришући сукоб који је ескалирао између председника државе Зорана Милановића и министра одбране Марија Баножића, односно Владе и Андреја Пленковића, преноси „Јутарњи лист“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Жестоки сукоб траје већ десетак дана, а тренутно се траже оставке. Тако је министар одбране Марио Баножић затражио оставку начелника Главног штаба Роберта Храња.

Мимо својих овлашћења, јер министар не може смењивати начелника ГШ-а. Према Закону о одбрани, начелника Главног штаба именује врховни заповедник на предлог Владе, а и његово разрешење је у надлежности врховног заповедника.

Тражи реакцију

Председник Хрватске Зоран Милановић, пак, тражи реакцију премијера Андреја Пленковића – „да разговара са својим штићеником и приведе га памети“.

„Или да затражим оставку министра и кажем да све стоји док год је та незналица министар“, рекао је председник Милановић.

То је епилог сукоба који је почео Баножићевом одлуком да пензионише бригадира Елвиса Бурчула, заповедника Почасно-заштитне јединице. Наставило се са међусобним оптужбама, прозивкама, пале су тешке речи и увреде – од покемона и писоара, преко кршења закона и овлашћења, осветничких одлука, забране говора, па до оптужби Андреја Пленковића да се ради о пузајућем државном удару.

Како ће се расплести овај, досад најозбиљнији сукоб у врху власти?

„Ово је сукоб који директно утиче на функционисање војске. Председник државе с једне стране понаша се неодговорно. Сматрам да је Милановић требао позвати Баножића на разговор и дати му свој предлог. Да је то направио, а Баножић није прихватио предлог, председник би био у праву. Овако је дао министру Баножићу прилику да свашта говори. Сматрам да је ово једна ситуација у којој је министар Баножић требало да покаже више памети и не излагати и премијера. Заиста не знам шта је било Баножићу и у чему је проблем с та два и по месеца везана за пензионисање Бурчула. Требало је да боље поступи у тој ситуацији и не увлачи у то Пленковића који сада мора штитити свог министра“, рекао је саговорник из круга владајућих, добро упућен у ситуацију.

Каже да ће кључан бити састанак 9. новембра. За тада је, наиме, сазвана седница Већа за одбрану и националну сигурност. Председник је предложио сазивање те седнице, Влада је предложила три датума и Милановић се сагласио с датумом 9. новембар.

Нема смене

„Видећемо хоће ли тада доћи до договора. Ако се не договоре, настаће криза у функционисању државе“, каже наш саговорник.

А договор, чини се, неће бити лако постигнут. Председник Милановић, ако је судити према његовим досадашњим изјавама, очито ће остати при свом захтеву да се поништи одлука о пензионисању Елвиса Бурчула, након чега би се ствари могле вратити у нормалу. До тада сарадње с министром вероватно неће бити. С друге стране, Баножић је изјавио да ту одлуку неће повући. На потезу је очито премијер Андреј Пленковић. Милановић је пре неколико дана, на упит новинара може ли и даље сарађивати с министром, одговорио:

„Он је небитан. Од Пленковића се очекује да то реши. Ово је рефлексија односа у ХДЗ-у, то су поруке које се одашиљу преко грбаче војника и унутар ХДЗ-а“, рекао је предсједник Милановић.

Оно што је сигурно јесте то да неће бити смене министра одбране Марија Баножића. Премијер Пленковић је већ рекао како је он свој положај након овога оснажио.

Сукоб је јуче коментарисао и пензионисани генерал Љубо Ћесић Ројс.

„Мени је жао што се то догађа, треба сви да седну и реше проблем, јер ово што се догађа највише штети војсци“, казао је Ројс, који се посебно осврнуо на ситуацију у којој се нашао начелник Главног штаба Роберт Храњ.

„Добро га познајем, анђео је од човека. А нашао се у незгодној позицији јер врховни заповедник тражи једно, а министар друго. Грех га је увлачити у те политичке игре. Војска је професионална и зна се хијерархија“, истиче Ројс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист