Србија

НИЈЕ ДОБРО! Стигло ново упозорење: „Нови сој вируса биће заразнији“ Ево шта следи!

Невакцинисани су фабрике нових сојева вируса корона и зато о вакцинацији морају да говоре доктори којима се верује да би подстакли неодлучне да приме вакцину.

То је казао проф. др Борис Шакић, неуроимунолог са Универзитета Мекмастер у Хамилтону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор је појаснио да су Канађани били незадовољни јер је њихова земља касно набавила вакцине, а у Канади је био циљ да што већи број људи прими прву дозу вакцине. Најпре су, како је појаснио, вакцине добили здравствени радници и војска, потом, старији од 80 година, затим од 70, и они 60.

„Ја сам примио ‘Фајзер’ вакцину у априлу, а као другу на лето ‘Модерну’. Не разумем како људи не схватају да је свака вакцина боља од тога да сте невакцинисани. Па чак и она кинеска ‘Синовак’ која има ефикасност око 50 одсто“, казао је професор Шакић на К1.

Он је објаснио и поступак стварања антитела у нашем организму након вакцинације, односно, да вакцина није оно што нас штити, већ то чини наш имуни систем.

„Вакцина стимулише наша бела крвна зрнца да обаве посао, да нас заштите. То значи да нас штити наш имуни систем. Вакцине Модерна, Фајзер и Џонсон и Џонсон садрже спајк протеин, „ногицу“ која се качи на нашу ћелију и која носи информацију о вирусу. Друге ћелије праве антитела на тај спајк протеин. Кинеска вакцина, с друге стране, садржи цео умртвљен вирус. Вакцина је вежба за наш имуни систем. Ако желите да ојачате мишиће, да ли ћете у теретану отићи само једанпут? Исто је и са вакцином. Па ми мушкарци смо БЦГ вакцину примили трипут у животу“, објаснио је професор Шакић.

Ниво антитела, међутим, није најбољи показатељ колико су вакцине ефикасне, тврди професор Шакић и додаје да и када ниво антитела опада, остају нам меморијске ћелије.

„Вирус ће мутирати у снажнију а не слабију варијанту докле год има невакцинисаних“, истакао је др Шакић.

Додао је да ће нови сој бити десет одсто заразнији од делта соја.

„Апелујем на грађане да се вакцинишу, јер нам се животни век продужио због вакцина. Доводити Несторовића у емисије је злочин, јер тај човек износи податке који нису поткрепљени ниједним научним доказом. Да би се говорило, морају се имати научни аргументи“, казао је професор Шакић.

„Жао ми је што нисмо слушали савете из Кине. Мој савет као научника је да пратимо шта раде успешни. А ко је успешан? Кинези. Они вакцинишу људе и затварали су градове како би спасли нацију. Њихова идеја је да друштво мора да опстане“, рекао је проф. Шакић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс