Србија

Обратите пажњу! Доктор открио: ЧАК ДВЕ ТРЕЋИНЕ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА ТО ИМА! Ово је први симптом короне, не заваравајте се да вам није ништа

Запушен нос и секреција из носа код две трећине пацијената сада су први симптоми ковида и људи не треба да се заваравају да им није ништа, да је обична прехлада и да тиме несметано около шире вирус.

Тек четврти или пети дан долази до губитка чула мириса, што је сигуран знак ковида, истиче за Курир оториноларинголог проф. др Јовица Миловановић, заменик директора УКЦ Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Запушеност и секреција носа јављају се код 60 до 70 одсто пацијената с коронавирусом откад је стигао делта сој.

– Код деце и млађих корона креће као обична вирусна инфекција и прво на шта нам се жале су запушен носа и секреција, а тек четвртог или петог дана јавља се губитак мириса. Наравно, када дође аносмије, односно губитка мириса, и лаику је јасно да је реч о корони. И чак 70 одсто пацијената има тај симптом губитка мириса – објашњава проф. Миловановић, с којим смо причали на Другом националном симпозијуму „Ковид 19 – шта смо научили до сада“ у Врњачкој Бањи, у организацији Удружења MedScape.

И не рачунајући уопште да имају корону, шире је несметано около, а уместо да иду у ковид амбуланту, често одлазе и код ОРЛ специјалисте мислећи да су синуси сами од себе прорадили.

– Тако сам и добио ковид, с којим сам завршио пре неколико дана. Ми, оториноларинголози свакодневно прегледамо велики број пацијената с обичним симптомима, запушеним носом. А 50 одсто њих има синузитис, односно упалу синусних – параназалних шупљина као последицу короне, тј. запаљења слузнице носа и секреције из носа – каже проф. Миловановић.

Једини начин да се зна да ли је запушен нос знак короне јесте тестирање.

– Сагласан сам да не можемо да трчимо на тестирање ковид инфекције са сваком прехладом, са сваком секрецијом из носа. Али можемо да се понашамо одговорно према људима око себе. Чим крене запушен нос, требало би размишљати да је можда корона. Не кажем да сви други вируси више не постоје. Али сви морају да буду озбиљни и да схвате да корона креће најобичнијом секрецијом из носа и запушеним носом. Од тог тренутка морају максимално да смање контакте, маску никако да не скидају, осим када су сами. То је, уз вакцинацију, једини начин да пробамо да зауставимо овај вирус – наглашава проф. Миловановић.

ГУБИТАК ЧУЛА МИРИСА И ДО ГОДИНУ ДАНА

Најчешћи постковид у ОРЛ области је губитак чула мириса.

– И то траје и до годину дана. И људима је свеједно да ли су ушли у ресторан или тоалет, не осећају разлику у мирисима. И што је још тужније, не можемо много да помогнемо. Нема медикације коју бисмо дали, не постоји ни чаробна пилула ни чаробни спреј. И управо зато је решење превенција, а не медикација после болести – казао је проф. Миловановић.

ПРВИ НЕ БИХ ДОЗВОЛИО ДА МИ СЕ ДЕЦА ВАКЦИНИШУ ДА ЈЕ ВАКЦИНА ПОД БИЛО КАКВИМ ЗНАКОМ ПИТАЊА

Проф. Миловановић апелује на све да се вакцинишу, као и да вакцинишу децу старију од 12 година јер је то једини начин да корону зауставимо.

– Нажалост, и у Београду, који предњачи с вакцинацијом, тек трећина млађих од 30 година је вакцинисана. А знамо да и млади и здрави који запусте ковид завршавају на респиратору, а неки и умру. Не треба да се плаше вакцина јер су проверене и безопасне. Обоје моје деце, а имају 17 и 27 година, вакцинисани су. Па ја први не бих дозволио да ми се деца вакцинишу да је вакцина под било каквим знаком питања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс