Србија

ОД ДРЖАВЕ И ДО 90.000 ДИНАРА! Стиже нова помоћ! Још није касно да се пријавите

Прича о замени столарије и колтова за грејање за које држава обезбеђује половину новца у пуном је замаху.

Прошле недеље чак су освануле и листе домаћинстава која су добила субвенције од државе. До данас их је добило 58 домаћинстава у Панчеву, 64 у Нишу и 174 у Крагујевцу, а субвенције за котлове су износиле и до 90.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ресорно министарство је одобрило субвенције за замену столарије, фасада и ложишта у 67 градова и општина. Они су крајем августа почели са расписивањем позива за субвенционисање замене столарије и уграђивања котлова за грејање – конкурси и даље трају и још увек није касно да се пријавите.

У Београду је у четвртак расписан јавни позив за извођаче радова, у Панчеву су објављене прелиминарне листе добитника за замену столарије и набавку котлова на природни гас. Крагујевац је објавио листе за замену столарије, набавку котлова на пелет и гас, као и набавку соларних колектора за загревање воде. У Нишу је, пак, објављена коначна листа домаћинстава, али само за замену индивидуалних ложишта.

Што се тиче рачунице колико би власници просечне некретнине добили од државе у случају замене столарије, према ранијим калкулацијама за стан повришне 50 квадрата би од државе могли да добију и до 430 евра.

Како су у Нишу за замену ложишта објављене дефинитивне ранг листе, за замену пећи може да се добије од око 70.000 до 90.000.

Четвртина новца потребног за који год подухват да се домаћинство одлучи долази директно из Министарства, тј. Управе за енергетску ефикасност, других 25 одсто долази од локалне самоуправе, а осталих 50 одсто сноси само домаћинство.

Потребна документација

Свака пријава има 6 ставки.

Прва је попуњавање формулара који се добија у локалној самоуправи, а који је доступан и на њиховом сајту и сајту Министарства енергетике. У њему се прецизира и субвенција коју желите да добијете било за столарију, котао или изолацију.

Други папир који се прилаже су копије личне карте свих чланова домаћинства, затим копија решења о порезу, копија решења о легализацији и грађевинској дозволи или потврда да је објекат у процесу озакоњења, као и копија последњег рачуна за струју.

За оне који живе у зградама процедура за замену столарије је иста, али ако замењују котлове или траже изолацију зграде потребна су још два папира – потврда о регистрацији скупштине станара и сагласност стамбене заједнице.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц Бизнис