Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР! Увођење „стуба срама“? Кон: Да се јавно објављује ко крши мере

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је врло битно заоштравање контроле поштовања противепидемијских мера.

Гостујући на Телевизији Прва, Кон је казао да то се медицински део Кризног штаба залаже за то да буде јавно објављивано ко крши мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Да то не буде само финансијско плаћање, већ и морална обавеза“, поручио је он.

На питање шта је медицински део Кризног штаба тражио на недавно одржаној седници, епидемиолог је казао да су они били за то да се „све што ради“ затвара у 17 часова, односно да буде отворено „само оно што је за намирнице, лекове и гориво“, те да се уведе забрана окупљања више од пет особа.

„Мере се односе само на период после 22 часа, дакле првенствено важе за ноћне клубове, а ово је провера како ће то фунционисати“, каже Кон.

Многе занима и шта ће се дешавати са организовањем свадби, а саговорник Прве наглашава да они нису изузети од правила, те да ће окупљени морати да буду вакцинисани или тестирани. На питање да ли ће онда инспекција или комунална милиција моћи да контролише и младенце, Кон каже да како год то звучало, тако се спречавају трагедије на таквим местима.

Подсетимо, премијерка Ана Брнабић јуче је изјавила да је епидемиолошка ситауција и даље катастрофална и не смирује се и због тога је Кризни штаб данас донео одлуку да од сутобе, 23. октобра од 22 сата буде уведено обавезно поседовање валидне ковид пропуснице за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА