Србија

Открио све! ДР ТИОДОРОВИЋ УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Могуће је да тражимо скраћење радног времена, имамо два сценарија

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић рекао једа ће на Кризном штабу опет анализирати све мере. Може бити да ћемо тражити скраћење радног времена, да буде мање контаката да би се мање људи заражавало, рекао је Тиодоровић.

После скоро месец дана у „Палати Србија“ састаје се Кризни штаб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је, уочи седнице Кризног штаба, да смо последња два дана у заравњењу епидемијске криве на високом нивоу, свесни смо да вакцинација мора да крене озбиљније, али морамо комбиновати мере.

Додаје да мере постоје и нису укинуте, све су присутне, на пример, што се тиче уласка у Србију али треба оштро контролисти њихово спровођење.

„Не можемо све завршити имунизацијом“, изричит је Тиодоровић.

Првом дозом у Србији је у овом тренутку вакцинисано око 53,7 одсто пунолетних, а око 620.000 грађана је примило трећу дозу.

Епидемиолог др Тиодоровић указује да су Португалија, Шпанија прешле 75 одсто вакцинисаних, нема маски и ограничења.

Које би мере могле бити донете на Штабу

Доктор Тиодоровић пита да ли је Кризни штаб тај који одлучује о свему, постоји и одлука локалне заједнице – постоји одговорност локалне самоуправе.

„Данас ћемо опет анализирати све мере, озбиљно ћемо расправљати. Могуће да се око неких ствари нећемо сложити“, каже Тиодоровић.

Морамо имати много више ангажовања у промовисању вакцинације, антиваксери су добили више простора у медијима, приметио је Тиодоровић.

О трећој дози

Сви су се изјаснили у свету да треба ићи на краћи период после друге дозе вакцине, ово је позив људима да се одмах јављају. Они који су каснили у трећој дози имали су последице, указао је Тиодоровић.

Морамо да будемо реални, да економија не сме да стане, није то само туризам, угоститељство, ово је преломни тренутак, каже епидмеиолог.

Ковид пропуснице су закасниле, каже Тиодоровић и додаје да је сада тешко то спровести до краја и да је потребна пауза да се све припреми.

Може бити да ћемо тражити скраћење радног времена, да буде мање контаката да би се мање људи заражавало, рекао је Тиодоровић.

Два сценарија

Према његовим речима – имамо два сценарија: вакцинација и оштра примена мера или други сценарио који је неповољан – принудни процес где се сви заражавају.

Сигурно ће вакцинисани ће бити мање изложени разним облицима оболења, каже он.

Тиодоровић је за вакцинацију здравствених радника и поставља питање да ли они могу да раде са пацијентима, ако нису вакцинисани.

Такође сматра да код просветних рандика треба апеловати, затим ту су јавне службе, то су људи који су изложени зарази и били би извор инфекције.

„Примио сам трећу дозу и морам да кажем да су људи који нису чекали ни дан за трећу дозу боље прошли. Гледајмо шта се дешава тренутно“, закључио је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС