Србија

Открио све! МЕТЕОРОЛОГ ЧУБРИЛО ИЗНЕО НАЈНОВИЈУ ПРОГНОЗУ: Зима стиже раније, а ево шта нас очекује ове недеље!

Марко Чубрило, професор географије и заљубљеник у метеорологију, најавио је топло и сунчано време за наредну недељу.

Наиме, како је објавио на Фејсбуку, циклон који је у протеклим данима над југоистоком и делом средишњих простора региона доносио повремене падавине одмиче даље на исток и његов утицај данас слаби, док са запада јача гребен антициклона

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од сутра се рачуна на суво и стабилно време, а стабилизација би требало да потраје до око 21.10. Јутра ће због више ведрине бити хладна, посебно до среде и већи део региона ће имати барем приземне мразеве, док ће понегде, посебно у планинским котлинама, висоравнима и дуж речних токова где се јави магле бити мраза и на 2 метра до око -3 степена Целзијуса. Дневни максимум у постепеном порасту. Сутра би требало да се креће од 11 до 17 степени Целзијуса, а око четвртка следеће недеље између 14 и 23 степена. Ветар ће углавном бити слаб, прво северозападни, а затим јужни – пише Чубрило.

Како објашњава, око 22.10. тренутно оба модела симулирају типичан јесењи, хладан, фронт који би донео пролазно наоблачење са кишом, јаким северозападним ветром и захлађењем те би у ноћи ка суботи и у суботу пр подне снежна граница била на око 900 метара надморске висине. Температуре би опале те би се за наредни викенд максимуми кретали од 6 до 13 степени.

– Око 25.10. се очекује стабилизација, поново уз хладна и магловита јутра док би током дана максимум био од +12 до +18 степени. Тренутно оба модела после 28.10. симулирају ново погоршање и захлађење са падавинама. Уколико се овакве симуалције одрже ове јесени неће бити типичног „Михољског лета“ са дужим периодом топлог и сувог времена и максимуми на копну неће прелазити 24 степена Целзијуса. Ипак у периоду од 18.10. до око 28.10. би температуре уз пролазно погоршање и захлађење око 22.10. углавном биле доста пријатне – пише Марко Чубрило.

Дакле каже да је пред нама лепши део јесени али уз хладна и магловита јутра, док је око 22.10. могуће пролазно погоршање.

Када је реч о предстојећој зими, Чубрило истиче да засад све упућује на зиму око просека, која би могла почети мало раније него протеклих година.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/ Курир