Србија

Ово морате знати! КОВИД ПРОПУСНИЦЕ МОЖЕТЕ ИЗВАДИТИ И У ПОШТИ, а ево да ли важе тестови рађени код приватника

Обична потврда о вакцинацији неће важити у угоститељским објектима после 22 сата, већ ће грађани морати да имају ковид-сертификат. Признаваће се и дигитални зелени сертификати из земаља ЕУ и других држава са којима Србија има споразум о признавању вакцинације или прележане болести

– Приликом сваке вакцинације и сваког теста, сви вакцинациони пунктови и све лабораторије преко сајта еУправе шаљу на мејл адресу особе дигитални зелени сертификат и већина наших грађана га је већ користила летос, када је ишла на летовање. Уколико га случајно немају могу да га одштампају са сајта еУправе бирањем опције преузимање дигиталног зеленог сертификата – објашњава за Новости.рс Вукашин Гроздић, саветник председнице Владе.

Он додаје да очекује да ће се интересовање грађана за издавање зелених дигиталних сертификата повећати од понедељка, када почне кажњавање.

Ковид пропусница у пошти

За оне који се баш не сналазе на рачунару постоји друга опција, а то је одлазак у пошту, где ће сефтификат бити одштампан сваком уз одговарајући лични документ којим доказује идентитет.

За улазак у ресторане у којима се служе храна и пиће после 22 сата, нови документ може да се носи у папирном формату или у телефону, и оба начина ће бити прихватљива. Уколико се особа накнадно вакцинише или тестира, нема потребе да поново вади документ, јер ће се све промене очитати преко његовог QR кода – нагласио је саветник премијерке.

Гроздић каже и да ће е-Управа ускоро да изради посебне апликације које ће очитавати QR кодове, као новчаник, где ће грађани моћи да држе и складиште те податке.

– За сада користимо систем који је најједноставнији за грађане и пословне људе, а то је да било којим читачем QR кода скенирање заправо води на сајт е-Управе, где могу да се виде сви подаци о некој особи – рекао је саветник.

За проверу поштовања мера спремни су и инспектори и комунални полицајци

– Инспектори су у протеклих годину дана спровели скоро милион контрола примене мера против короне и написали више 9.000 казни – изјавила је председница Координационе комисије за инспекцијски надзор, министарка Марија Обрадовић. Она је истакла да су инспектори сада спремни и за контролу ковид-пропусница, која почиње данас, а од понедељка почиње кажњавање.

Обрадовићева је поручила и да ће свих 46 републичких, покрајинских и локалних инспекција наставити да врше надзор над применом антиковид мера. Навела је и да инспекцијски капацитети нису довољни за оптималну контролу у руралним деловима Србије, али да се ради на увођењу још 1.000 инспектора који недостају систему инспекцијског надзора.

Подаци Радне групе која ради на контроли примене противепидемијских мера у протеклој години, показују да је привреди изречено 2.500 казни у износу од преко 250 милиона динара, најчешће тржним центрима, продавницама и угоститељским објектима.

Више од 30.000 неправилности пронашло је око 2.400 инспектора, а грађани су кажњавани чак три пута више од привреде – сваки други због неношења маске.

Казне за непоштовања нове мере – боравка у угоститељским објектима после 22 сата, без ковид-пропусница, износиће 5.000 динара за грађане, а власници ће морати да плате и до 300.000 динара.

Важиће тест и од приватника

Велики број грађана који су се од короне лечили у приватним здравственим установама, према садашњим правилима, не може да добије зелени сертификат, јер се само тестови из државних установа налазе у систему е-управе.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће се током викенда разјаснити који су антигенски тестови из приватних лабораторија валидни.

– Поједине приватне лабораторије користе и неке антигенске тестове који нису у складу са стандардима ЕУ, тако да морамо да ограничимо да сви ковид-сертификати који буду издати, буду у складу са ЕУ сертификатима. Она је објаснила и да ће валидни бити и они сертификати који ће приказати да особа има довољну количину антитела, што ће грађани моћи да утврде само у лабораторији ИНЕП-а – рекла је Брнабић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2021.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031