Здравље

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Нови симптом коронавируса – може се лако помешати са обичном прехладом

Да ли је у питању ковид или прехлада, понекад је тешко разликовати.

Оба обољења спадају у респираторне вирусне инфекције, а један од нових и главних симптома мутираног вируса сада је и кијавица, која је некада била основна карактеристика прехладе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појавом новог делта соја корона вируса јављају се и нови симптоми који до сада нису били карактеристични. Сув кашаљ, температура али и губитак чула и мириса били су алармирајући сигнали да је наш организам инфициран ковидом. И док је до сада повишена телесна температура била знак за узбуну и одлазак лекару, један од главних симптома мутираног вируса је кијавица која ће се код некога јавити, а код некога не.

„За раније сојеве вируса кијавица није била карактеристична, већ сув кашаљ, кратак дах и запушен корен носа. Кијавица је била карактеристична за прехладе, које такође спадају у категорију вирусних инфекција које изазивају адемо-вируси“, каже докторка Обрадовић, специјалиста опште праксе.

Докорка Бисерка Обрадовић упозорава да уколико добијете кијавицу, обавезно се треба јавити лекару у најкраћем могућем року. У којој мери ће се било који од симптома, па и кијавица јавити, зависи првенствено од нашег имунитета.

„Вирус је мутирао и његовим сиптомима је додата и кијавица. Она ће се јавити код већине особа заражених новим сојем, али све то, опет, највише зависи од нашег имунитета. Као што се и висока температура неће појавити код сваке особе и у истом интензитету, исто важи и за кијавицу. Наш имуни систем је кључна ствар“, наводи саговорница за медије.

Докторка упозорава да се крајем октобра јавља и грип, те да се ове године очекује и епидемија, с обзиром на то да се велика прокуженост грипа епидемилошких размера јавља у периоду од три до пет година, али да је грип лакше разликовати од короне.

„Последња епидемија грипа била је пре четири године, тако да се ове јесени очекује нова. Ипак, грип настаје нагло и карактеристичне су високе температуре, главобоља, бол у очним јабучицама као и бол у мишићима и зглобовима. Он није сличан прехлади и ковиду, код којег се симптиоми јављају постепено, али у току болести погоршање може бити рапидно“, истиче специјалиста опште праксе и примаријус Бисерка Обрадовић.

Како је наш имуни систем кључан фактор, докторка још једном напомиње и саветује како да чувамо свој имуни систем.

„Требало би да више шетамо, да имамо добар сан, избегавамо енергетска пића, цигарете и да се генерално чувамо било које болести или алергија јер свака уништава наш имуни систем“, наводи др Бисерка Обрадовић у закључку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс