Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Стручњаци објашњавају због чега се имунизовани заражавају ковидом! ЕВО КАКО ДА ЗАШТИТИТЕ ДОДАТНО ОРГАНИЗАМ!

Проф др Борислав Каменов имунолог са Медицинског факултета у Нишу истиче да је број вакцинисаних у једној земљи врло значајан, али да пре свега, стање организма мора да буде доброг здравља. Како објашњава, превенција је од изузетне важности, много пре него дође до болести, на шта поједини пацијенти често не обраћају пажњу

– Видео сам доста пацијената који су примили вакцину па су се разболели. Ја сма видео да су имали неке проблеме пре него што су се разболели, али на то нису обраћали пажњу. Много је важно да се људима који приме вакцину, прими, а то неће да се деси ако не воде рачуна о имунитету. Имунитет је одлучујући у елиминацији вируса, и важно је да се прва битка бије на нивоу макрофага – објашњава Каменов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каменов додаје да у процесу помажу и антитела, а када су она у мањем нивоу борба је на нама. Он наводи да ако је систем лош, то је подложно тло за развој вируса.

– Имунитет нас штити док нас штити, а на крају може да нас убије, то је цитокинска олуја о којој се прича – ћелијски имунитет се претерано активира. Морамо имунитету да дамо централно место у овој причи – рекао је он.

– Пацијенти пре узимања сваког лека, треба да се консултују са лекарима, и ништа не треба да се узима на своју руку, јер то може да доведе до погоршања стања. Ја сам увек за оне препоручене лекове. Овај вирус није само инфекција, већ и трује – рекао је Каменов и додао – Када имунитет опадне, мора се брзо реаговати, а имунитет се диже појачавањем витамина Д и витмина Ц. То је кључно, и зато треба да се проверава да се види на ком су нивоу, јер ће се неки изненадити колико је низак.

– Људи и пре зиме имају проблеме, трују се храном, а ако пустимо тровање и интоксикацију без мера да их спречимо, нема вајде ништа што после тога радимо. Људи ме заустављају на улици, усахли, пропали, немају свест о превенцији и одржавању здравља. Није то само у Србији, свуда је проблем. Уморни сте, ма балдисали сте, а немате никакву дијагнозу. Лоша храна нам најпре одузима енергију, енергија је потребна и за варење, а када је трошимо да сваримо лошу храну која нас још и трује, правимо велики проблем – рекао је Каменов.

Др Петар Кочовић професор информационих технологија објашњава да је вакцинација лични избор, али ако сматрамо да више будемо у циркулацији, треба да се вакцинишемо. Како додаје, од прошлог понедељка, у Европи и свим државама број заражених пацијената драматично расте.

Како истиче, Србија је пре недељу имала највише заражених у свету, упркос свему што држава ради за грађане, а данас смо шести или седми на листи.

– У Румунији је трагично, али Балтичке земље су нас прошле на тој листи и тамо је трагедија. Више заражених на 100.000 становника имају више од нас – рекао је Кочовић.

Како је додао, Шпанија и Португалија су тренутно на бољој позицији, док код нас све од средине јула иде јако споро, додајући да је напредак у појединим земљама поткрепљен вакцинацијом.

– Постоје и аномалије у појединим земљама, где су се људи вакцинисали сами првом дозом, или другом, а о осталим вакцинама не размишљају – објашњава Кочовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Пинк/Информер