Србија

ОВО НАМ СЕ ДОСАД НИЈЕ ДЕШАВАЛО! Стигло упозорење професора Кочовића на корона бројеве! Ево шта нас чека!

Број новозаражених корона вирусом је у паду већ неколико дана, али је тај пад и даље доста спор, упозорио је професор информационих технологија Петар Кочовић.

– У претходних 30 дана смо само у две зоне – тамно сивој и црној. То се до сада није десило. Пад је јако спор – написао је проф. Кочовић на свом Фејсбук профилу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најцрњи дан, када је у питању број заражених на дневном нивоу, према графикону који је поставио, био је 28. септембар када је било 8.467 новоинфицираних, док смо јуче, иако је била недеља када се мање људи тестира, бројали 5.334 новозаражених, док је преминуло 49 особа, а чак 259 било на респираторима.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је јуче да епидемија корона вируса више није само здравствени проблем и открио да ће струка поново тражити оштрију контролу постојећих епидемиолошких мера.

– Имате санитарну инспекцију и комуналну милицију где више од пола њих није вакцинисано. Није урађено ни вакцинисање војске и полиције! Шта онда да кажемо за народ? Битна је и индивидуална одговорност. Ако у Шведској, на пример, неко одбије вакцинацију, шаљу га код психијатра или психолога. Питам се шта би било код нас да би се тако нешто десило – рекао је епидемиолог.

Он је додао и да ништа не би могло да се уради ни са строжим мерама „из простог разлога што знамо шта је било прошлог пута кад је најављен полицијски час“:

– Према томе испада да смо у таквој ситуацији да апелујемо пре свега на индивидуалну одговорност, чак и да уведемо ковид сертификате, које смо тражили још крајем јуна месеца. Међутим, било какво пооштравање мера, скраћивање радног времена, затварање објеката… нас доводи у сукоб са јавношћу. Кризни штаб и са једне и са друге стране служи као алиби, а ја постављам питање – шта ради локална управа?!

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс