Свет

Ово смо чекали! СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА ОТКРИЛА ДО КАДА ЋЕ ТРАЈАТИ ПАНДЕМИЈА КОРОНАВИРУСА!

Пандемија ковида ће „трајати годину дана дуже него што је потребно“, јер сиромашније земље не добијају вакцине које су им потребне, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).

Доктор Брус Ејлвард из СЗО је изјавио да то значи да би криза ковида могла „лако да се протегне дубоко у 2022. годину“, преноси ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мање од пет одсто афричког становништва је вакцинисано, у поређењу са 40 одсто на већини других континената.

Велика Британија је испоручила више од 10 милиона вакцина земљама којима је то потребно, а обећала је укупно 100 милиона.

Огромна већина вакцина против ковида дата је у земљама са високим или средњим приходима, док на Африку отпада само 2,6 одсто доза датих широм света.

Група добротворних организација, која укључује Оксфам и УНАидс, критиковала је Канаду и Велику Британију због набавке вакцина за своје становништво путем Ковакса, глобалног програма за праведну дистрибуцију вакцина који подржавају УН.

Званични подаци показују да је раније ове године Велика Британија примила 539.370 доза вакцина „Фајзер“, док је Канада узела нешто мање од милион доза вакцина „АстраЗенека“.

Ејлвард је апеловао на богате земље да се одрекну „места у реду“ за вакцине како би фармацеутске компаније могле да дају приоритет земљама са најнижм приходима.

– Могу вам рећи да нисмо на правом путу. Стварно морамо да убрзамо или знате шта ће се догодити?Ова пандемија ће трајати годину дана дуже него што је потребно – изјавио је Ејлвард.

Савез добротворних организација „People“s Vaccine“ је објавио нове бројке које указују на то да само једна од седам доза које су обећале фармацеутске компаније и богате земље заправо стиже до својих одредишта у сиромашнијим земљама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс