Србија

ПОДИГАО РЕГИОН НА НОГЕ! Вучић открио све: „О срамоти Хрватске причаће се. Мислили су да је са Србијом завршено“

Председник Србије Александар Вучић гостујући у „Фокусу“ на ТВ Б92 одговорио је на оптужбе из региона које су преносили хрватски медији.

„Никада у животу нисам био у Петрињу. У Глини сам био 1995. године са Српском радикалном странком. Били смо два дана. Господин Паспаљ је тада седео у публици, тада сам га први пут видео“, изјавио је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Никада нисам био на територији НДХ, како они кажу. Нисам ваљда био довољно храбар па се нисам јавио као добровољац. Имао сам 21 годину и студирао у Београду. Они су свесни да је реч о најобичнијом лажи јер су други сведоци рекли да ме нису наравно никада видели. Ја се нисам бавио политиком, нисам био члан СРС уопште тада“.

Како каже, из овога извлачи једну веома добру ствар – они су показали са каквим сведоцима располажу.

„Ово би морало да буде нека врста крешенда, не знам шта би још могли да измисле. Причаће се о срамоти хрватске државе, ово су сведоци који говоре о њиховом деловању“, јасан је био председник. Споменуо је и Европску унију, рекавши да је „ово срамота“.

„Ово је срамота за ЕУ и оне који нам држе придике о владавини права. Ја могу да нађем десет сведока који ће да кажу да ми је Планковић спалио кућу, али то нема везе са истином па вас питам – да ли вас је бар мало срамота“, рекао је и запитао се „зашто се то дешава“.

„То је зато што су они мислили да су завршили све са Србијом, да је Србија закопана и погажена“.

„Нека мене позову као сведока“
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија учинити све да на правни начин докаже да је сведочење извесног Косте на суђењу Србима у Хрватској оптуженим за ратни злочин, лажно и да ће доказати да у свом животу никада није био у Петрињи и да на АВНОЈ-евску територију Хрватске није крочио до 1995, када је био у изборној кампањи са српским радикалима у тадашњој Српској крајини.

Вучић је поручио да њега позову као сведока на суђењу тим Србима и на тај начин пре свега помогне Србима оптуженим у Хрватској, ако их нису починили, буду ослобођени.

Вучић је то рекао коментаришући у изјави за Б92 телевизију недавно писање загребачког Вечерњег листа како је извесни Коста као сведок на суђењу Србима рекао да је видео њега (Вучића) у Петрињи 1991. године и како је говорио „кога ће убити, а кога заклати“.

Председник није желео да коментарише тог наводног сведока, јер то ће, каже, учинити надлежни органи, али је истакао да тај Коста није све то сам измислио.

Реч је, казао је, о човеку који је починио велика кривична дела према Србима и православној цркви у Петрињи.

Вучић је поновио да никада у животу није био у Петрињи и да није крочио на АВНОЈ-евску територију Хрватске до 1995., када је са СРС био у изборној кампањи у тадасњој Српској Крајини.

Истакао је поново да је у ратном периоду на подручју Хрватске био студент и да се није бавио политиком, као и да је у СРС ушао у другој половини 1993.

Други сведоци на том суђењу Србима у Хрватској су, каже, наравно рекли да га нису видели никада „јер нису хтели да се мешају у намере поганих људи из хрватске државе“.

„Није важно шта су рекли о мени, није ми свеједно, али је суштински и стратеских неважно. Важно је да су нам показали са каквим сведоцима се они служе само да би наштетили Србији и Србима“, рекао је Вучић.

Хрватској не одговара предсендик Србије који није чинио злочине, каже Вучић, уз опаску да пошто нису могли да му пришију то, да су измислили бруталне лажи овог сведока, мислећи при том да се о томе неће чути и да се неће причати.

А пошто се, каже, о томе прича и причаће се, председник је рекао да ће Србија учинити све правне радње да докаже да се у Хрватској Србима пресуђује на основу лажних сведочења.

„Нека мене позову да на суду утврдимо да ли сам био 1991. у Петрињи, тако би могао да помогнем Србима којима суду да буду ослобођени“, навео је Вучић и поручио да је то велика срамота за једну државу која је чланица Европске уније и НАТО и која нам, како каже, држи придике из владавине права.

Рекао је и да би он могао да нађе најмање 10 сведока који би били спремни да кажу да је Пленковић ставио чарапу на главу и запалио његову кућу у Чипурићима.

„Наравно да је то нема никакве везе са истином“, навео је председник и истакао – „О правима Срба у Хрватској сада не мора нико ништа да ми говори“.

„Све то организује једна земља ЕУ“

Оценивши све то великом срамотом за хрватску државу, Вучић истиче да се сви ти напади дешавају зато је званични Загреб уласком у ЕУ и НАТО мислио да је са Србијом све завршено, да је покопана, хрома, држава која не може да напредује, већ може само да буде послушник, као и земља која ни у једном параметру не може да се такмичи са Хрватском.

„Пошто то није случај, они имају проблем. Јер, ми, пре свега захваљујући кинеском председнику Сију, али и дугим инвестицијама, имамо фабрике и фирме које запошљавају више од 12.000 људи. Зато је потребно Србију зауставити“, рекао је Вучић.

Као други разлог је навео умрежавање и формирање једне регионалне тајкунско-медијске споне у којој су Дајрект медија и Шолак, плус, како је рекао, политичка.

Спреман је, истакао је, да увек јавно и отворено говори о свему и да не жели, истиче, да прикрива те, како је рекао, „гадости које су износили“.

„И све то организује једна земља Европске уније, срам вас било да нисам у стању да кажем нешто више од тога. Не бих могао ни да замислим да би тако нешто према њима могао да ради неко из Србије“, закључио је председник.

Прокоментарисао је и најављен долазак црногорског премијера Здравка Кривокапића у Србију који је заказан за 2 и 3. новембар.

Вучић је за ТВБ92, на питање да ли скорашња званична посета црногорског премијера Здравка Кривокапића Србији, значи и побољшање односа са Црном Гором, одговорио:

“Желимо добре односе са Црном Гором. Има ту доста проблема, али верујем да ћемо у будућности успети да их поправљамо”.

Подсетимо, у последњих неколико дана све више је оптужби на рачун Вучића које долазе из региона.

„Вечерњи лист“ објавио је исказ „сведока“ који тврди да је лично видео Александра Вучића како 1991. у Петрињи туче Хрвате, мучи их и прети им клањем.

Истина је да Вучић за време рата 1991. никада није био у Хрватској, као и да се у том периоду није бавио политиком, већ је био студент.

Такође, права истина је да је данашњи председник Србије у Хрватској био тек 1995. у посети српском народу, тада као генерални секретар Српске радикалне странке.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92