Русија Свет

ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО СВЕ: „У случају агресије споља постајемо јединствена војна база са Русијом“

У случају спољне агресије на Белорусију још више ћемо се зближити с Русијом, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко.

„Ако буде потребно, Белорусија ће се трансформисати у јединствену базу са Русијом, војну базу с циљем да се пружи отпор вашој агресији. Уколико се на то одлучите или неке суседне државе. То треба да вам буде потпуно јасно“, рекао је белоруски председник у интервјуу за америчку ТВ станицу Си-Ен-Ен чији је један део објављен на државном порталу „СБ. Белорусија данас“.

Он је додао и да на територији земље нема ниједне стране базе, изузев два руска објекта цивилне намене. У њима има око 40 људи. Подсетимо, на територији републике се налазе два руска војна објекта

Посебни радиотехнички чвор „Барановичи“ (Ганцевичи, Брестска област) и 43. Комуникациони чвор Ратне морнарице Русије (Вилејка, Минска област). У складу са споразумом који је потписан у Минску 1995. године, Русија је изнајмила на 25 година све непокретности и земљиште на којима се налазе ови објекти.

Белоруски председник је у интервјуу рекао и да независност и суверенитет земље нису на продају и да такво питање или питање уласка Белорусије у састав Русије нису на дневном реду билатералних односа.

„Ви имате англосаксонски став. Ми нисмо никада, ни са председником Путином, ни на другим нивоима, водили такав разговор: платите нам и ми ћемо вам нешто обећати. Ми смо братски народи, имамо исте корене. Ни по чему се не разликујемо. Имамо јединствену политику, циљеве и крећемо се ка њима истим путем“, рекао је Лукашенко.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com