Свет

ПРЕДСЕДНИК ПОБЕСНЕО! Протерује 10 амбасадора, ове државе су на удару!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган наложио је министру иностраних послова да 10 амбасадора, укључујући изасланике Америке, Немачке и Француске, прогласи „персонама нон грата“ због заједничке изјаве у којој су позвали на ослобађање затвореног опозиционог филантропа.

Ердоган је рекао да је повод за протеривање амбасадора њихов захтев за ослобађање филантропа Османа Кавале. Потписнице саопштења су Америка, Немачка, Француска, Канада, Данска, Холандија, Норвешка, Шведска, Финска и Нови Зеланд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство спољних послова позвало је амбасадоре на разговор у уторак због „неодговорног“ саопштења у којем су позвали на праведно и брзо решавање Кавалиног случаја. Он је у затвору од краја 2017. године, а оптужен је за финансирање протеста и учествовање у неуспелом државном удару.

Кавала је у затвору четири године без осуђујуће пресуде, упркос томе што је Европски суд за људска права затражио његово пуштање на слободу. Он је 2020. ослобођен оптужби везаних за протесте организоване широм земље 2013. године, али је пресуда ове године укинута и комбинована са оптужбама у другом случају у вези са покушајем организовања државног удара 2016. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс/Srbijadanas.com