Србија

Премијерка открила све: И НЕВАКЦИНИСАНИ МОГУ У КАФИЋЕ, ПОД ОВИМ УСЛОВИМА! Ко не жели да се имунизује, тај мора да…

Премијерка Србије Ана Брнабић објаснила је да је мера о увођењу корона пропусница јуче ступила на снагу, да је јуче практично био дан за навикавање и едукацију, а да кажњавање креће од понедељка, иако кажњавање није циљ

– Сада смо на 55 одсто вакцинисаних, а ова мера је првенствено мотивациона за младе. Имамо мало младих који су вакцинисани, тако да ћемо ићи у сваки факултет, школу, разговараћемо са младима да видимо зашто неће да се вакцинишу и покушаћемо да то са њима решимо – каже Брнабић за “Ново јутро”.

Објашњава да невакцинисани могу боравити у затвореном простору после 22 сата: уз негативан антигенски тест, негативан ПЦР тест или потврду о прележаном коронавирусу.

– Од почетка борбе против вируса нисмо размишљали о политичким проблемима и последицама. Ишли смо на заштиту здравља и економије јер, упркос пандемији, Србија мора да ради. Набављамо најиновативније и најскупље лекове, и то међу првима у свету, а осим здравља и економије, трећа тачка троугла је ментално здравље људи. Све је више људи који пате од депресије, анксиозности, а међу њима је све више младих – каже премијерка.

Подсећа да је некада било више од 9.000 људи у болницама, а да је тај број сада значајно мањи и не прелази 6.500, захваљујући вакцинацији.

И вакцинисани обољевају и завршавају у болницама, ретко али обољевају, и имају блаже симптоме. Више од 90 одсто хоспитализованих није примило вакцину – каже премијерка.

Каже и да је све више оних којима је од ревакцине прошло више од 7 месеци, односно оних који нису примили трећу, бустер дозу.

Показала је и како изгледа ковид сертификат и објаснила да, пре уласка у објекат, треба само скенирати QР код у горњем десном углу.

Када је реч о вести да неки објекти раде брзе антигенске тестове на улазу, премијерка каже да се они не могу радити по клубовима, већ искључиво у за то овлашћеним лабораторијама.

– Ко не жели да се вакцинише, тај мора да уради тест у лабораторији, а не у клубу – каже премијерка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Пинк/Информер