Србија

РЕШЕНА ДИЛЕМА: Да ли запослени у угоститељству морају да имају ковид пропуснице?

Угоститељи нису разумели да и запослени у објектима морају да имају ковид сертификате, међутим уредба о њима јасна.

Вечерас почиње кажњавање због немања ковид сертификата у угоститељским објектима после 22 сата, а поред гостију, ове потврде дужни су да имају и сви запослени у њима. Угоститељи то баш нису тако схватили, али у Кризном штабу за борбу против корона вируса кажу да је недопустиво да госте проверавају редари без сертификата, а и Ранко Шекуларац, руководилац Сектора унутрашње контроле Комуналне милиције каже да се на терену проверавају сви присутни у објекту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Позивајући се на члан 13а Уредбе о допунама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести цовид 19, а која се тиче увођења ковид сертификата и која је у Службеном гласнику објављена у четвртак, 21. октобра 2021. године, Шекуларац објашњава да се проверавају и запослени у угоститељским објектима.

– Како конзументи услуга, тако се проверавају и пружаоци услуга. Дакле, проверавају се и запослени у угоститељским објектима – каже Шекуларац.

У Члану 13а горепоменуте Уредбе дословце пише:

– У објекат на затвореном простору у коме се врши пружање угоститељских услуга услуживањем хране и пића, као и у објектима који нису у регистру угоститељских објеката, али у којима се врши одржавање забавних и свечаних манифестација (сале за венчања и сл.), као пружалац или корисник услуге у периоду од 22 часа до завршетка радног времена тог радног дана, може боравити само лице које поседује ковид сертификат – наводи се у овом члану Уредбе у којем се објашњава и да изузетак чине само шалтерска продаја хране и пића, и када се врши путем доставе:

– Односно без непосредног корисника пружаоца и корисника услуге или када је објекат у оквиру затвореног трговинског објеката и храна и пиће се не услужују седећим корисницима.

Угоститељи ову обавезу, како је порталу незванично речено, нису тако схватили, и сматрају да би била „дискримација ако морају да их имају они, али не и просветари који раде са децом, возачи ГСП-а, здравствени радници…“ Кажу да им нико то децидно тако није објаснио, али да се запослени придржавају свих осталих мера, те да ће се трудити да им вечерас сви гости буду са зеленим потврдама.

„Недопустиво да госта проверава редар који нема сертификат“

У Кризном штабу за борбу против корона вируса кажу да је недопустиво да госта проверава редар који нема сертификат, или да га служи конобар без њега.

– Сви запослени у угоститељским објектима у којима се спроводи контрола ковид прописница морају да их имају. Прво они морају да их имају. Замислите да инспекција контролише да ли грађани имају сертификате, а они нису вакцинисани, или немају негативан тест, или нису прележали корону односно немају сертификат. Удружења угоститеља су имала низ састанака тим поводом. Дакле, као што тражимо да потврде имају грађани, морају да их имају и они – кажу у Кризном штабу за борбу против корона вируса.

Влада Србије подсетила је и данас да је контрола ковид дигиталних сертификата у угоститељским објектима након 22 часа почела у суботу, док ће новчано кажњавање правних лица и грађана почети од вечерас. Како би биле уклоњене све недоумице, Влада је још једном подсетила грађане на правила и процедуре у вези са ковид сертификатима.

Извор: Курир.рс/Телеграф