Србија

Сада је јасно! ДОКТОР МИЉКО РАЗРЕШИО МИСТЕРИЈУ СТЕРИЛИТЕТА И ВАКЦИНЕ! Уколико сте примили цепиво треба само око ЈЕДНЕ СТВАРИ да се бринете

Кардиохирург Миљко Ристић рекао је да је пандемија достигла екстремни ниво и изразио забринутост од новог соја који сада више погађа младе.

– Ми смо сведоци да је од септембра пандемија достигла екстремни ниво и да се никако не спушта на ниже. Оно што је овде упадљиво јесте да све више младих и деце оболева и не види се крај уопште. Ово је никад већи број оболелих. Људи морају да мисле и на своју породицу и да се вакцинишу. Ако се ви разболите унећете ковид међу вашу децу и породицу. Доказано је да ако корона нападне срчани мишић пацијенти осећају последице и након шест месеци. Савет је да се људи не баве спортом бар три месеца након прележане короне – рекао је доктор Ристић у јутарњем програму Курир телевизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагласио је да је главни проблем код одбијања вакцине неповерење које постоји међу грађанима и објаснио да не постоји шанса да људи од вакцине постану стерилни.

– Имамо противнике вакцине и тешко је искоренити једно неповерење које постоји међу грађанима. Људи су против вакцине широм света јер је влада те државе пропагира и због тога људи не верују. На почетку епидемије млади нису оболевали као сад, али овај мутирани сој је много опаснији и много се брже преноси. Статистика је на страни вакцине. Људи се такође плаше стерилитета. Ми смо на Дедињу држали предавања и објашњавали да не постоји могућност да постану неплодни. Људи нису довољно едуковани. Међу докторима има исто антиваксера. Већина њих је необразована, а себи дају за право да шире дезинформације. Неки антиваксери редовно иду на телевизију и пропагирају неку своју теорију без научних података. Држава ту треба да заузме став – објаснио је Ристић.

Доктор је објаснио да имунитет од вакцине траје од шест до десет месеци и да је сасвим нормална појава да и вакцинисани људи добију корону уколико је њихов имунитет истекао. Објаснио је да једина нуспојава код вакцине може бити упала.

– Проблем је што је вирус мутирао, а њега можда не покрива вакцина. Вакцина није вечита, штити нас енко време, отприлике од шест до десет месеци. Мислим да је ствар у томе да се вирус брже преноси сад. Према томе, кад се појаве информације да су оболели и вакцинисани, то је нормално јер је прошао имунитет. Имамо антиваксере који злоупотребљавају ту информацију. Вакцинисани оболевају јер им је имунитет прошао од вакцине и зато је пожељна трећа доза. Једина контраиндикација код људи који су вакцинисани и хроничних болесника који се вакцинишу јесте само нека упала коју може да има – рекао је доктор Ристић.

Доктор је истакао су мере попут ковид пропусница сигурно потребне, али такође сматра да треба да буду много ригорозније.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс