Србија

СЕСТРА РАЊЕНОГ СРЕЋКА СОФРОНИЈЕВИЋА СЕ ОБРАТИЛА ВУЧИЋУ: Да ли ћемо опет сахрањивати браћу као 1999 године? (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Рашку након драматичних сцена у Косовској Митровици и упада јединица РОСУ, након чега се одлучио на хитан састанак са представницима нашег народа на Косову и Метохији. Састанак је набијен емоцијама, а косовски Срби изнели су председнику примере малтретирања којим су изложени:

„Да ли ћемо сахрањивати браћу као 1999“ – питала је председника Србије сестра Срећка Софронијевића који је данас рањен у акцији РОСУ и КПС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Да ли ће држава стати иза нас или ћемо сами бранити. Хоћемо ли доћи у ситуацију да немамо лекове, платимо основне ствари. Све су нам укинули – рекла је она.

Нагласила је да су дошли у ситуацију да морају у Рашку по лекове, да за то плаћају такси јер немају превоз.

– Не знам више шта да радим. Син је морао да ми оде оде са Косова, радио је у полицији. Жељна сам свог сина, својих унучића. Да ли и ја сада морам да напустим своје огњиште, као деведесетих година? – упитала је она.

Један од Срба са Косова рекао је да ситуацију на Ким не може више да издржи.

– Тероришу народ, дошли са идејом да хапсе шверцере, али са бојевом муницијом. Ми то не можемо више да толеришемо, ако хоћете да нас заштитите, молимо вас. Ми више даље не можемо да издржимо – чуло се на састанку.

Више Срба који присуствују састанку рекло је да су припадници РОСУ пуцали насумице.

– Ранили су дечка поред нас, шта је следеће? Само желимо да знамо да имамо помоћ државе и људе којима верујемо – рекао је један од присутних грађана.

Вучић рекао косовским Србима да ће саслушати све што имају да кажу:

– Нећу моћу да вам кажем све што знамо јер ћемо неке ствари морати да оставимо за мањи скуп и свакако без камера. На крају ћу одговорити на све што имате да ми кажете и да покушамо да се договоримо шта нам је у наредном периоду чинити – рекао је Вучић.

Председник је упитао представнике Срба на КиМ да ли су тражили присуство медија на шта је добио потврдан одговор.

– Не разумем зашто ће нам камере на оваквом састнаку, али поштоваћу ваш избор. Саслушаћу вас сат или два, можда и дуже, али ћу одговорити на сва ваша питања – рекао је Вучић.

Председник Српске листе Игор Симић рекао је да је запрепашћен дешавањима у Митровици и да је морао да попије лекове за смирење.

– Разумео бих да су нас пребијали кундацима и пендрецима, али да неко пуца на овај народ не могу да разумем. Ако се овако нешто деси поново ми ћемо имати општи отпор – рекао је Симић.

Он се састао са представницима српског народа на Косову и Метохији након што су јутрос специјалне јединице косовске полиције упале на сјевер покрајине и раниле једног Србина.

За реч се јавио и отац четворо деце.

– Имам четворо деце, ми више овај терор не можемо да издржимо. Ми ћутимо и трпимо, али више не можемо. Ја нисам спреман голорук да идемо на њих, они су све споразуме прекршили, можете ли да нам помогнете, да се изборимо, да знамо на чему смо? – упитао је један од Србина.

Милош Ракић (25) рекао је да су их јутрос пробудили припадници РОСУ, и то ударцима кундацима о врата.

– Десило се данас нешто најцрње, било је и раније, али ми више немамо куд. Ово је било чисто терорисање народа. Велику жртву смо поднели свих ових година – рекао је Ракић.

Пре Вучића у Рашку су допутовали министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Председник Вучић, пошто је салушао исповести Срба, истакао је да су Албанци за данашњи догађај имали подршку макар једне државе.

– Лајчаку сам рекао, зауздајте их, ако нисте у стању, зауздаћемо их ми. За ово данас су имали подршке макар једне државе, а постоје три разлога за ово данас. Први разлог је зато што их неке силе пожуриј, ту се налази жеља западних сила да се све дестабилизује. Њима није циљ само целовито независно Косово, већ слабљење Србије. Мислите ли да некоме од њих одговара да је Србија прва по платама – упитао је он.

Истакао је да „Британија, Америка, Немачка“ неће одустати од пуног и независног Косова.

– И баш их брига. Ни данас нису рекли да су криви, и немојте да наша суза тражи родитеље на тој страни – казао је Вучић.

Подсетио је и да није он тај који је потписао Бриселски споразум али да је он тај који није дозволио Приштину у УН те нагласио да је за то да се сачува мир.

Могу да вам кажем, шта год да се деси, Србија ће бити уз вас.

Извор: Блиц