Србија

Ситуација је алармантна! ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Медицински део тражи рестриктивне мере! Ево шта на чека!

Кризни штаб за борбу против корона вируса заседа данас у 11 сати, а струка ће поред анализе епидемиолошке ситуације разматрати и о новим мерама за сузбијање вируса.

Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон рекао је недавно да медицински део заступа став да треба увести рестриктивније мере у погледу смањивања контаката, које би подразумевале скраћивање радног времена, као и да на 10 дана буде отворено само оно што је витално и есенцијално.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од прошле седнице Кризног штаба није дошло до побољшања ситуације. Нека стабилизација се види, али на готово катастрофалном нивоу и то свакако није побољшање – нагласио је доктор Кон.

Да ће медицински део тражити оштрије мере потврдио је и др Бранислав Тиодоровић. Он је за Радио Београд објаснио да је неопходно да сведемо контакте на минимум током наредне седмице и следећег викенда.

Он је упозорио да се вакцинација хитно мора подићи на 60-70 одсто.

– Број умрлих се сада врти између 50 и 60, али ако се хитно не промени однос према вакцинацији и мерама, сигурно ћемо имати дуплиран број преминулих. Постоје само два сценарија. Први да хитним вакцинацију подигнемо на 60-70 одсто, будући да је на 80 одсто сад немогуће, уз стриктно поштовање мера и строго кажњавање њиховог кршења. Ако то урадимо, ући ћемо мирни у следећу годину. Други сценарио се, нажалост, већ спроводи, а то је природни процес, прокужавање. Ту ће преживети они који имају срећу да имају добар имунитет, који су ковид савладали путем пребољевања и већи део вакцинисаних. Остали, невакцинисани, биће у ситуацији да бирају између вакцине и респиратора, рекао је др Тиодоровић.

Оно о чему се доста прича протеклих месеци јесте да је једини излаз из епидемије масовна вакцинација. Грађанима Србије на располагању су четири вакцине. Тако да могу да се определе и за кинеску вакцину „Синофарм“, британску „Астразенека“ и руски „Спутњик В“.

О ковид пропусницама

У Србији се готово месец дана говори о увођењу ковид пропусница, али се још процењују модалитети и потенцијални ефекти.

– Ковид пропуснице су механизам који јесте доста маркетиншки, лако их је злоупотребити, на њима нема фотографије, када редар погледа пропусницу не зна да ли сте то ви, а у Србији не може свако да вам трежи личну карту. Ако бисмо упарили личне карте и ковид пропуснице, то је могуће, али нам је за потребна одлука Владе. Уколико и када уведемо ковид пропуснице, биће то онда када буде и примењиво – рекла је недавно премијерка Ана Брнабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић је објаснио у ком би случају ковид пропуснице биле противзаконите и шта би могло да буде спорно.

Он је рекао да не зна у којој је фази одлука о ковид пропусницама и када и да ли ће бити донета, али истиче да о њима има свој став.

– Неки вид позитивне дискриминације не би био кршење људских права, када то кажем мислим на то да власницима ковид пропусница буде дозвољен улазак у, рецимо, неке веће тржне центре, позоришта, биоскопе, спортске догађаје, концерте – истакао је повереник.

Према његовим речима, негативна дискримација била би када би грађани били условљени да за долазак на посао, у школу, код лекара, морају да имају ковид пропусницу.

Дакле, јасно је да се струка залаже и слаже са увођење ковид пропусница, али се за овакву меру тражи најбоље решење.

Појачана контрола мера

Протеклих дана Комунална милиција и надлежне инспекцијске службе контролишу поштовање епидемиолошких мера широм Србије и кажњавају све оне који не поштују исте.

У фокусу су сада тржни центри, градски превоз, продавнице и угоститељски објекти.

– Оно на шта ћемо у будућем периоду ставити акценат јесте контрола ношења маски у градском превозу, аутобусима. Јуче смо већ почели са тим и имали смо седам ситуација где смо морали да санкционишемо оне најнеодговорније – рекао је руководилац Сектора унутрашње контроле Комуналне милиције Ранко Шекуларац.

Мере које су тренутно на снази

Доктор Тиодоровић је недавно подсетио и да ниједна мера није укинута.

– Не могу то да одговорим уместо оних који га сазивају. Али знајте да ниједна мера није укинута. Од маске и дистанце, преко мера за улазак у Србију, па до оних за угоститељске објекте, тржне центре – рекао је он за Курир.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс