Србија

Сјајна вест! СРБИЈА НАБАВЉА НОВИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ: Смањује СМРТНОСТ за око 50 одсто! Ево о чему је реч!

Србија је са МСД потписала уговор о набавци Molnupiravira, најновијег лека против ковида-19, који је показао смањење ризика од хоспитализације или смртног исхода за готово 50 одсто, наводи се у саопштењу те компаније.

Molnupiravir треба да служи као орална антивирусна терапија за лечење благе и умерене ковид инфекције код одраслих.

Директор МСД за Србију, Босну и Херцеговину, Албанију и Црну Гору Небојша Шкуљец каже да се помажући пацијентима у лечењу раних фаза болести, може преокренути ток пандемије.

МСД је саопштио да је почео производњу лека на сопствени ризик, односно без претходних регулаторних одобрења, али и да очекује да до краја године произведе 10 милиона терапијских протокола, као и повећање производње током 2022.

Према речима Шкуљеца, та компанија има дугу традицију у истраживању заразних болести и посвећена је брзом одговору на ковид-19 пандемију.

Поред развоја Молнупиравира, МСД, наводи се, доприноси пандемијском одговору кроз сарадњу са компанијом “Johnson & Johnson” у подршци производњи и снабдевању вакцинама.

Председник Александар Вучић рекао је у петак да ће Србија уз Америку бити прва која ће имати МСД лекове.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић рекла је за Танјуг да је лек у клиничким студијама показао изузетне резултате.

Додала је да треба да се региструје до краја године код америчке, а затим и европске агенције.

– Одмах након регистрације, земље које су потписале уговор добиће овај лек. Земље које су потписале уговоре су се обезбедиле не само прве да добију лек, него да добију и количине које су потребне за грађане – рекла је Радојевић Шкодрић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Република.рс